Reiki bij fibromyalgie

01 May, 2023

Uit onderzoek van de afdeling Verpleegkunde van het academisch ziekenhuis van Istanbul in Turkije blijkt dat behandelingen met Reiki pijn, angst en welbevinden bij patiënten met fibromyalgie kunnen verbeteren. Reiki is een van oorsprong Japanse energetische geneeswijze. Bij Reiki gebruikt men chi of ki - universele levensenergie - die men via de handen laat stromen om zo het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren.

De studie werd uitgevoerd met 50 patiënten: 25 in de experimentele groep en 25 in de controlegroep. Deze fibromyalgiepatiënten hadden dermate veel pijn dat ze onder behandeling bij een pijnkliniek waren. Reiki werd toegepast in de experimentele groep en nep-Reiki in de controlegroep eenmaal per week gedurende 4 weken. Al in de eerste week van de behandeling merkten deelnemers in de Reikigroep een verbetering op, en deze verbetering zette zich op significante wijze voort gedurende de 4 weken. Na 4 weken werd een significante afname in angst en een eveneens significante toename in energie, fysieke functie, pijn en geestelijke gezondheid gemeten.

Onderzoekers concluderen dan ook dat het toepassen van Reiki op patiënten met fibromyalgie positieve effecten kan hebben op het verminderen van pijn, het verbeteren van de kwaliteit van leven, en het verminderen van angstniveaus.

Bronvermelding:
Gökdere Çinar, H., et al. (2023). Evaluation of the Impacts of Reiki Touch Therapy on Patients Diagnosed With Fibromyalgia Who Are Followed in the Pain Clinic. Holistic Nursing Practice, 37(3), 161–171.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter