Trataka kan helpen bij slapeloosheid

26 oktober 2020

Slapeloosheid of insomnia komt veel voor en wordt vaak in verband gebracht met andere ziektebeelden en een verminderde levenskwaliteit. Trataka, een klassieke oogoefening, is een van de zes reinigende methodes van de hathayoga. Uit de literatuur is al gebleken dat trataka kan helpen om insomniaklachten te verlichten. Een nieuwe studie, uitgevoerd door het Indiase SRK Medical College of Naturopathy and Yogic sciences, bevestigt dat trataka uitkomst kan bieden. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Explore.

Aan de studie deden 29 participanten mee die aan insomnia lijden. Zij kregen gedurende tien dagen dagelijks een tratakasessie van 45 minuten aangeboden. Doel van de studie was om de ernst van de slapeloosheid en de kwaliteit van slaap voor en na de interventie te evalueren. Om dit te meten werden de Insomnia Severity Index (ISI) en de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) gebruikt. De studie liet een significante reductie zien van beide scores.

De onderzoekers concluderen dat trataka overwogen kan worden als behandelingsmogelijkheid om de ernst van de slapeloosheid te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Bronvermelding:
Shathirapathiy G. et al. Effect of trataka (yogic gazing) on insomnia severity and quality of sleep in people with insomnia. Explore (NY), 25 september 2020.