Voedingssuppletie bij infertiliteit van de man

25 Jun, 2019

Volgens Freya – de vereniging van en voor mensen bij wie zwanger worden of blijven niet of niet makkelijk lukt – ligt bij ongeveer 30 procent van de paren waarbij een zwangerschap uitblijft, de oorzaak bij de mannelijke partner. Bij mannen is er vrijwel nooit sprake van algehele onvruchtbaarheid (infertiliteit), maar van verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit) doordat de kwaliteit van het sperma niet optimaal is.

Mannelijke sub- of infertiliteit kan vele oorzaken hebben. Vaak is de kwaliteit (beweeglijkheid en vorm) van de zaadcellen niet optimaal, waardoor de eicel niet op tijd wordt bereikt. Een slechte zaadkwaliteit is meestal te wijten aan een stoornis in de spermaproductie, de spermiogenese. Een oorzaak voor een dergelijke stoornis wordt vaak niet duidelijk. Ook kan de kwantiteit (aantal aanwezige goede zaadcellen) te wensen overlaten, zo bericht Freya.

Volgens een recente meta-analyse blijken een aantal voedingsstoffen van goede invloed te zijn op de kwaliteit, de vorm en beweeglijkheid van zaadcellen. De systematische review werd uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Groningen en Hamburg. Selenium (100-200 mcg per dag), L-carnitine (2 gram per dag), acetyl-L-carnitine (1 gram per dag) en co-enzym Q10 (200-300 mg per dag) bleken gunstige effecten te hebben op een verminderd aantal zaadcellen (oligozoöspermie), een verminderde beweeglijkheid van de zaadcellen (asthenozoöspermie) en vervormde zaadcellen (teratozoöspermie). Andere veelbelovende stoffen waren zink, in combinatie met foliumzuur en de omega 3-vetzuren EPA en DHA.

In 2017 is een nummer van OrthoFyto gewijd aan Subfertiliteit. Helaas is dit nummer uitverkocht, maar de losse artikelen, ook over infertiliteit van de man, zijn nog wel te bestellen. Hier vindt u een overzicht van de artikelen.

Bron:
Buhling K, Schumacher A, Eulenburg CZ, Laakmann E. Influence of oral vitamin and mineral supplementation on male infertility: a meta-analysis and systematic review. Reprod Biomed Online. 2019 Mar 16. pii: S1472-6483(19)30230-5.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter