Wat is de invloed van acupunctuur op opvliegers bij vrouwen met borstkanker?

01 May, 2023

Kan acupunctuur het aantal opvliegers en de ernst ervan verminderen bij borstkankerpatiënten? Deze vraag is in Korea onderzocht bij vrouwen met borstkanker. Zij hadden matig tot zware symptomen van opvliegers terwijl ze aanvullende antioestrogeen therapie met tamoxifen volgden na het ondergaan van een operatie vanwege borstkanker.

De studie betrof een gerandomiseerde, gecontroleerde trial. Dertig patiënten werden willekeurig ingedeeld in de acupunctuurgroep (vijftien) of controlegroep (eveneens vijftien). De acupunctuurgroep werd vier weken lang drie keer per week behandeld met acupunctuur op vijf vooraf vastgestelde acupunctuurpunten. De controlegroep kreeg tijdens de onderzoeksperiode geen behandeling. De mate van opvliegers werd gemeten aan de hand van de Visual Analogue Scale (VAS) en het totaal aantal opvliegers werd geteld. Verder werd kwaliteit van leven (QoL) van participanten vastgesteld als secundaire uitkomstmaat.

Bij de participanten in de acupunctuurgroep verminderden het aantal opvliegers en de ernst ervan significant. Ook scoorde de acupunctuurgroep in vergelijking met de controlegroep beter wat betreft kwaliteit van leven (QoL-schaal). Deze uitkomsten bleken vier weken na de laatste acupunctuurbehandeling nog steeds te gelden. Er werden geen bijwerkingen vastgesteld.

De onderzoekers concluderen dat acupunctuur een effectieve en veilige manier kan zijn om het aantal opvliegers en de ernst ervan te verminderen bij patiënten met borstkanker die met tamoxifen worden behandeld.

Bronvermelding:
Jeong, Y.J. (2023). Impact of Acupuncture on Hot Flashes in Breast Cancer Patients Receiving Adjuvant Antiestrogen Therapy with Tamoxifen: A Randomized Controlled Trial. Journal of Integrative and Complementary Medicine, 29 (4).

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter