Yoga heeft een gunstige invloed op de endotheelfunctie

08 Nov, 2023

Disfunctie van het endotheel speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen. Er zijn verschillende studies uitgevoerd naar de effecten van yoga op de endotheelfunctie, maar er was nog geen geïntegreerd overzicht van de resultaten. Dit onderzoek van Patil et al. had als doel een systematische review en meta-analyse uit te voeren om de invloed van yoga op de endotheelfunctie te beoordelen.

Er werd een systematische review en meta-analyse uitgevoerd van studies die het effect van yogabeoefening op vasculaire endotheelfunctie onderzochten volgens de PRISMA-richtlijnen (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses). In totaal werden 18 studies geïncludeerd voor review met in totaal 1043 deelnemers. Yogatraining toonde verbeterde endotheelfunctie in 12 studies, terwijl in 6 studies geen statistisch robuust effect werd gevonden. De meta-analyse (n = 395 deelnemers, 6 studies, 7 vergelijkingen) toonde bovendien een toename in brachiale doorbloedingsafhankelijke dilatatie (FMD) door yoga aan.

De bevindingen wijzen op een positief effect van yogabeoefening op de endotheelfunctie, concluderen de onderzoekers. Het kan een veilige manier zijn om deze functie te verbeteren. Echter, vanwege de statische heterogeniteit raadden zij aan om grotere klinische studies te doen.

Bronvermelding:
Patil, S.G. et al., Effect of Yoga on Endothelial Function: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Integrative and Complementary Medicine, published online: 25 Oct 2023.