Yoghurt en voedingsvezels verlagen kans op longkanker

26 Nov, 2019

Zowel voedingsvezels als probiotica zijn in staat om de samenstelling van het darmmicrobioom te beïnvloeden. De consumptie van voedingsmiddelen of voedingssupplementen met vezels en bacteriën wordt in verband gebracht met een groeiende lijst aan gezondheidsvoordelen. In het Journal of the American Medical Association (JAMA) Oncology is recent een studie gepubliceerd waarin de consumptie van voedingsvezels en probiotische yoghurt wordt geassocieerd met een verminderde kans op het ontstaan van longkanker.

Onderzoekers analyseerden de gegevens van tien prospectieve onderzoeksgroepen met daarin totaal 1.445.850 volwassenen, waarvan 627.988 mannen en 817.862 vrouwen. Gemiddeld werden de deelnemers gedurende 8,6 jaar gevolgd en er werd 18.822 keer longkanker gediagnosticeerd. De deelnemers werd gevraagd naar hun mate van gebruik van yoghurt en voedingsvezels. De antwoorden op deze vragen werden verwerkt als wel of geen yoghurtgebruik, terwijl de vezelinname werd onderverdeeld in vijf groepen naar totale inname van voedingsvezels. Zowel yoghurt- als voedingsvezelconsumptie werd geassocieerd met een verminderde kans op longkanker bij mensen die nooit gerookt hadden. Gelijktijdig gebruik van yoghurt en een grote hoeveelheid vezels werd in verband gebracht met een 30 procent lagere kans op de ontwikkeling van longkanker in de gehele studiepopulatie. Dit geeft niet alleen aan dat yoghurt en voedingsvezels de potentie hebben om de kans op longkanker te verminderen, maar laat tevens zien dat er mogelijk een synergetisch effect bestaat tussen voedingsvezels en probiotica.

Bronvermelding:
Yang, J. J., Yu, D., Xiang, Y. B., Blot, W., White, E., Robien, K., … & Gao, Y. T. (2019). Association of Dietary Fiber and Yogurt Consumption With Lung Cancer Risk: A Pooled Analysis. JAMA Oncology.