TCM en corona

30 Mar, 2020

Verschillende farmaceuten zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus SARS-CoV-2. Dit traject is tijdrovend en biedt op zijn vroegst volgend jaar resultaten. Chinese artsen en wetenschappers opperden daarom om de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) te gebruiken als bron voor middelen die direct ingezet kunnen worden tegen de ziekte. Ook tijdens de SARS-epidemie in 2003 bleek TCM namelijk effectief.

Uit analyses op basis van computersimulaties vonden onderzoekers 26 TCM-kruiden die de potentie hebben om infectie met het nieuwe virus te verminderen en de afweerreactie te reguleren. De onderzoekers geven aan dat een computersimulatie geen garantie biedt dat de kruiden daadwerkelijk bij mensen effectief zijn. De planten zullen daarom eerst in cellen en proefdieren getest moeten worden.1 Chinese artsen hebben onder coronapatiënten echter al (met succes) gebruikgemaakt van TCM. Zij vielen daarbij terug op kennis die zij hadden opgedaan tijdens de SARS-uitbraak in 2003.

Het gebruik van TCM-kruiden werd gestimuleerd door de Chinese Gezondheidscommissie. Hierdoor ontving 85 procent van de COVID-19-patiënten een gecombineerde behandeling met reguliere medicatie en traditionele middelen. Verschillende TCM-formules werden ingezet, waaronder Yin Qiao San-, Yu Ping Feng San- en Lian Hua Qing Wen-capsules.2 Deze laatste formule hebben de Chinese artsen uit Wuhan nu meegenomen naar Italië, waar zij de Italiaanse artsen met hun kennis en kunde bijstaan in de behandeling van patiënten met COVID-19.3 Ondanks dat er klinische studies nodig zijn om de precieze effecten te onderzoeken, stemmen de praktijkresultaten hoopvol.

Bronnen:

  1. Ling, C. Q. (2020). Traditional Chinese medicine is a resource for drug discovery against 2019 novel coronavirus (SARS-CoV-2). Journal of Integrative Medicine, Volume 18, Issue 2, March 2020, Pages 87-88.
  2. Yang, Y., Islam, M. S., Wang, J., Li, Y., & Chen, X. (2020). Traditional Chinese Medicine in the Treatment of Patients Infected with 2019-New Coronavirus (SARS-CoV-2): A Review and Perspective. Int J Biol Sci, 16(10), 1708-1717. doi:10.7150/ijbs.45538
  3. roma.corriere.it (artikel in het Italiaans)

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze is auteur en werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een in darmgezondheid gespecialiseerde praktijk.

Laat een reactie achter