Yoga vermindert pijn bij fibromyalgie via stresshormoon

29 Jul, 2011


BAARN – Yoga lijkt de lichamelijke en psychische klachten van chronische pijn te verminderen bij vrouwen met fibromyalgie. Dat blijkt uit onderzoek aan de York University.

Het is voor het eerst dat een wetenschappelijke studie kijkt naar de invloed van yoga op de cortisol levels (stresshormoon) bij vrouwen met fibromyalgie (weke delen reuma). De aandoening, die vooral vrouwen treft, kenmerkt zich door chronische pijn en vermoeidheid. Veelvoorkomende symptomen zijn spierstijfheid, verstoord slaappatroon, problemen in het maagdarmstelsel, spanning en depressie.

Eerder onderzoek liet zien dat vrouwen met fibromyalgie lagere cortisol levels hebben, dit hormoon draagt bij aan pijn, vermoeidheid en gevoeligheid voor stress.

Uit dit onderzoek blijkt nu dat het speeksel van de deelnemers aan het onderzoek een hogere concentratie cortisol bevatten na een achtweeks yogaprogramma. De deelnemers voerden twee keer per week een 75 minuten durende hatha yoga sessie uit.

‘Normaal gesproken hebben we de meeste cortisol in ons lichaam zo’n 30 tot 40 minuten nadat we opstaan. Gedurende de dag neemt deze hoeveelheid af, tot het moment dat we gaan slapen.’, legt hoofdonderzoek Kathryn Curtis uit.

Verstoord
De uitscheiding van het hormoon cortisol is verstoord bij vrouwen met fibromyalgie.’ Yoga bevordert lichamelijke ontspanning door de activiteit van het sympathische zenuwstelsel te verminderen. Hierdoor wordt de hartslag verlaagd en het ademhalingsvolume verhoogd. Dit blijkt een positief effect op de stressreactie te hebben. Als gevolg van de yoga rapporteerden de deelnemers een significante vermindering in pijn en pijngerelateerde symptomen.

Bron: NU.nl 

Meer informatie: klik hier

Laat een reactie achter