Acupunctuur en moxatherapie

13 Oct, 2011

Door: Ineke van den Berg

Ineke van den Berg probeert in haar proefschrift westerse gezondheidszorg aan te vullen en te verbinden met traditionele Chinese gezondheidszorg (TCG). Patiënten verdienen immers het beste uit deze werelden. Haar doel is na het vaststellen van de effectiviteit, de beperkingen, en de toepasbaarheid van acupunctuur en moxibustion, om de bijdrage van traditionele Chinese geneeskunde te beschrijven in de moderne wereld vanuit het perspectief van patiënten, artsen, TCM-therapeuten, beleidsmakers en gezondheidszorg. Zij zal in de toekomst regelmatig artikelen publiceren in VNGK.

Eind 2010 is Ineke van den Berg aan de Erasmus Universiteit gepromoveerd op onderzoek naar de bijdrage van acupunctuur en moxatherapie aan de gezondheidszorg. Dit proefschrift richt zich op de toepassing van de acupunctuur en moxatherapie binnen de geneeskunde. Vermeldenswaard is dat de TCG-artikelen reeds gepubliceerd zijn in ‘peer-reviewed’ wetenschappelijke tijdschriften. De aanpak was gericht op onderzoek naar de volgende drie medische aandachtsgebieden.

Als eerste is vastgesteld dat patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat baat kunnen hebben bij acupunctuur. Daarbij is baat hebben bij acupunctuur gedefinieerd als het rapporteren van een significant verbeterde gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven.
In het tweede deel is een literatuurstudie naar de werkzaamheid van traditionele Chinese geneeswijzen bij chronische inflammatoire aandoeningen opgenomen, waaronder het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS1).
Ten derde ontwikkelden en onderzochten we via een extra diagnostische vragenlijst bij vrouwelijke CRPS-patiënten naar de aanvullende diagnostische kwaliteit van een TCG-anamnese.

Het gehele artikel is te lezen vanaf pagina 20 in het VNGK 6/11 Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter