Diagnostiek: wat is de waarde van een test?

21 Dec, 2016

Door: Toine de Graaf en Fleur Kortekaas

De natuurgeneeskunde maakt soms gebruik van orthodoxe medische diagnostische technieken, zoals laboratoriumtesten om voedingsdeficiënties vast te stellen. Vaker echter wordt gebruik gemaakt van een veel breder scala aan diagnostische methoden. Het gaat dan om technieken die voortkomen uit de natuurgeneeskundige traditie zoals ontlastingsonderzoek, kinesiologie, tong- en polsdiagnostiek en elektrofysiologische diagnostiek. De vraag is: hoe waardevol zijn deze technieken, als bevestiging van een vermoeden of als indicator voor niet-vermoede pathologie? In dit artikel aandacht voor onderzoek naar de accuratesse en betrouwbaarheid van diagnostische technieken.

Hoe kun je als natuurgeneeskundige je diagnostisch proces optimaliseren? Onder andere door gebruik te maken van betrouwbare testen, of in elk geval de betrouwbaarheid van de test(en) die je gebruikt te kennen. Een voor de hand liggende valkuil is de waarde van een test te overschatten. Maar hoe kun je die waarde beoordelen? Hierbij draait het vooral om twee begrippen: accuratesse en betrouwbaarheid.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 21 in het VNGK 6/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50. Bronvermelding: 1. Aghadiuno, M. (2002) A study of the inter-observer reliability of paper case analysis. Homeopathy, 91(1), 10-17; 2. Pelsser, LM, et al. (2011) Effects of a restricted elimination diet on the behaviour of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial. The Lancet, 377, 494-503; 3. Rasker, H. & Van den Bemt, B. (2014). Reuma & Alternatieve behandelmethoden. Reumafonds

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter