Een sportdoel bereiken met enzymen

19 augustus 2013

Door: Lianne Maan

Bewegen wordt als onderdeel van een gezond leefpatroon steeds belangrijker. Door de meer zittende beroepen van deze tijd worden minder calorieën verbrand dan in de tijd waarin men meer fysieke arbeid verrichtte. Mede hierdoor komt overgewicht steeds vaker voor. Inactiviteit en overgewicht zijn belangrijke risicofactoren voor het krijgen van onder andere diabetes en hart- en vaataandoeningen. Sporten en bewegen is essentieel om gezond te blijven en tot op hoge leeftijd een actieve levensstijl te kunnen blijven houden.

Iemand sport of beweegt met een persoonlijk doel. Om af te vallen bijvoorbeeld, voor het opbouwen van de conditie of omdat je door sporten zo’n lekker gezond en gelukkig gevoel krijgt. Een meer professionele sporter traint voor een belangrijke wedstrijd of voor het verbeteren van een persoonlijk record.

Het is niet altijd eenvoudig om het persoonlijke sportdoel te behalen. Spierpijn, overbelasting en blessures kunnen het bewegen en sporten voor een tijd stil leggen waardoor het behalen van het doel in gevaar komt. De conditie gaat achteruit, afvallen wordt lastiger, een persoonlijk record zit er dat seizoen niet meer in en het meedoen aan een wedstrijd gaat misschien ook niet lukken. Snel herstel na sporten is daarom erg belangrijk, voor welk doel dan ook.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 36 in het VNGK 5/13.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
– Baumüller et al. Therapie der Distorsion des oberen Sprunggelenks mit hydrolytischen Enzymen. Prakt Sporttraumatol Sportmed 1994; 10(4): 171-178.
– Rahn et al. Distorsion des oberen Sprunggelenks. Verkürzte Heilzeiten bei systemischer Therapie mit hydrolytischen Enzymen. Dt Zeitschr Sportmed 1995; 46(9): 426-431.