Expeditie Gezondheid

19 juni 2014

Door: Martje van de Poll

Mist de complementaire en alternatieve gezondheidszorg (CAM) een actieve wegwijzer?

Ondanks de vele initiatieven ter ontwikkeling en bevordering van de professionaliteit en transparantie in de CAM, is er nog geen professionele partij die zich volledig richt op zorgvragers en vraag en aanbod matcht. De ervaring van Expeditie Gezondheid is dat zorgvragers die alternatieven zoeken, slechts bij toeval, via internet of via via bij een CAM-behandelaar terecht komen. Het blijkt in de regel geen beredeneerde, op de gezondheidsvraag afgestemde keuze op basis van behoefte, prioriteit en effectiviteit.

Er is helaas geen fysiek loket in de buurt waar zorgvragers met hun hulpvraag over een geschikte alternatieve behandeling naartoe kunnen. Terwijl dit in andere sectoren wel de normaalste zaak van de wereld is. In de reguliere zorg kun je bij de huisarts terecht. In de financiële sector zijn er allerlei adviseurs en in een winkel word je ook van advies voorzien. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste patiënten in de eerstelijnszorg graag een huisarts willen die luistert, informatie geeft over CAM, en indien noodzakelijk doorverwijst naar en samenwerkt met CAM-therapeuten1. Alleen hoe reëel is het dat huisartsen dit in de nabije toekomst gaan oppakken in de beperkte tijd die ze hebben?

Meer informatie: www.expeditiegezondheid.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 59 in het VNGK 4/14.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Jong, M. C., van de Vijver, L., Busch, M., Fritsma, J., & Seldenrijk, R. (2012). Integration of complementary and alternative medicine in primary care: What do patients want?. Patient education and counseling, 89(3), 417-422.
2. ZonMw. (2014). Signalement Ontwikkeling en implementatie van evidence based complementaire zorg.