Genezing van de ander begint bij jezelf

6 december 2013

Door: Anna Myrte Korteweg

Stel je voor dat je als therapeut verantwoordelijk bent voor de problemen waarmee je cliënten bij je komen. Ziekte, depressie, financiële zorgen, stress, levenspijn: het probleem heeft ook met jou te maken. Maar dat niet alleen, jij kunt deze problemen ook oplossen door je verantwoordelijkheid voor de volle honderd procent te accepteren.

Er is geen onderscheid tussen binnen en buiten, of tussen ik en de ander. Daarom begint alle genezing bij jezelf. Dit is de essentie van ho’oponopono, een traditionele genezingsmethode uit Hawaï. ‘Vind je het niet toevallig dat jij altijd in de buurt bent als er een probleem is?’, aldus Dr. Hew Len, psycholoog en leraar in ho’oponopono in het boek Zero Limits. Dr. Hew Len werd opgeleid door de beroemde Morrnah Simeona (1913-1992), de Hawaïaanse genezeres-priesteres die een modernere versie ontwikkelde van de traditionele ho’oponopono-methode.

Meer informatie: www.aloha-o-ka-i.org

Lees het gehele artikel vanaf pagina 16 in het VNGK 1/14.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
‘Intrapersoonlijke communicatie. Een op Huna gebaseerde therapie’, Hans Mojet. Uitgeverij Ankh Hermes, 2011.
‘Zero limits. The secret Hawaiian system for wealth, health, peace and more’, Joe Vitale en Ihaleakala Hew Len.Wiley, 2007.