Patronen herkennen in de natuur

21 Dec, 2016

Door: Els Smits

‘Systemisch denken kun je uitleggen door wolken spreeuwen te nemen. In zo’n wolk heb je geen baas, dat werkt blijkbaar heel goed. De spreeuwenwolk heeft een soort bewustzijn en als er dan een roofvogel aankomt, zie je een systeemrespons’, aldus Jan van der Greef. Hij werkt graag mee aan een interview waarin hij uiting mag geven aan zijn bezieling, want ‘bezieling is onze levenskracht. Gebrek aan bezieling leidt tot afname van gezondheid’. Een persoonlijk gesprek over natuurfotografie, de holistische benaderingswijze van de systeembiologie en de lessen van de natuur.

Bezield is hij zeker, Jan van der Greef. Gedurende bijna twee uur zit ik aan mijn stoel gekluisterd om zijn verhaal te horen, terwijl de geestdrift onafgebroken uit zijn ogen straalt. Jan: ‘Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd heel blij in de natuur geweest. Misschien ben ik daarom ook wetenschapper geworden. In de natuur voel ik verwondering en nieuwsgierigheid over wat er is en over de schoonheid ervan. Door mijn fotografie ontdekte ik dat wat ik fotografeer en de manier waarop ik dat doe veel over mezelf vertelt. Dus krijg ik zicht op wat er in mij speelt. Zo wordt natuur en natuurfotografie een stukje reflectie van mezelf, een soort gids op mijn weg die me soms aanspoort om dingen anders te gaan doen.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNGK 1/17. Meer informatie: www.sinodutchcentre.nl www.janvandergreef.com Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter