Vrije geboorte, bevallen in je kracht

13 december 2011

Door: Anna Myrte Korteweg

Anna Myrte Korteweg schreef tijdens haar derde zwangerschap het boek dat ze zelf in deze periode had willen lezen, ‘Vrije geboorte. In je kracht zwanger zijn en bevallen.’ In dit handboek voor de bewuste geboorte beschrijft Anna haar zoektocht naar de meest vreugdevolle en natuurlijke manier om te bevallen. De schrijver vertelt:

Mijn tweede bevalling moest in het ziekenhuis plaatsvinden omdat ik op het laatste moment een medische indicatie kreeg. Na de geboorte was ik dolgelukkig met mijn zoontje, maar ik was ook verdrietig omdat deze belangrijke gebeurtenis zo technisch en onpersoonlijk was geworden. De weeën waren kunstmatig gestimuleerd door middel van een infuus met synthetische oxytocine en ik beviel in een felverlichte kamer vergezeld van een medisch team dat ik net een halfuur kende omdat er een wisseling van dienst was geweest. Het voelde alsof een belangrijk intiem moment van ons gezin was afgepakt en ik was nog maanden na de bevalling neerslachtig.

Toen ik weer zwanger werd, ging ik op onderzoek uit. Ik wilde het dit keer anders aanpakken en vol vertrouwen bevallen. Dit bleek niet zo vanzelfsprekend te zijn. Ik merkte dat er in onze cultuur met veel angst wordt omgegaan met geboorte. Al bij een eerste bezoek aan de verloskundige word je geïnformeerd over alle mogelijke tests en onderzoeken. Hierdoor krijg je het gevoel dat een zwangerschap gepaard gaat met allerlei risico’s en gevaren, terwijl het in de eerste plaats toch vooral een vreugdevolle periode hoort te zijn. Ook in de media wordt geboorte over het algemeen niet positief belicht. De thuisbevalling heeft recentelijk erg veel negatieve publiciteit gekregen en op tv-programma’s over de bevalling zie je maar zelden een ontspannen geboorte waarin niet medisch wordt ingegrepen.

Het gehele artikel is te lezen vanaf pagina 28 in het VNGK 1/12

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.