Zorgen voor gezonde borsten

27 augustus 2018

Door: Anna Myrte Korteweg en Fleur Kortekaas

Vier jaar geleden bracht Francine van Broekhoven – alias ‘de Groene Zuster’ – de thermografie naar Nederland, een pijnloze methode die met behulp van een infraroodcamera temperatuurbeelden en -patronen in kaart brengt. Op basis van deze beelden worden interpretaties over borstgezondheid gemaakt. Inmiddels werken er al zeven thermografen voor de Groene Zuster en is het mogelijk om op 22 plekken in Nederland een thermogram te laten doen. Op een van deze locaties spreek ik Francine over medische thermografie.

Toen haar moeder in 2012 aan de gevolgen van borstkanker overleed, begon Francine na te denken over borstkankerpreventie. Als acupuncturist en natuurgeneeskundig therapeut hadden Francine en haar moeder veel verstand van gezondheid, maar ze wisten niets over het gezond houden van hun eigen borsten. Francine ging op onderzoek uit en ontdekte de thermografie, een meetmethode die op borstgezondheid is gericht. Zij was zo enthousiast dat ze in de Verenigde Staten de opleiding tot medisch thermograaf volgde. Terug in Nederland ging het snel. Haar praktijk zat algauw vol en ze begon anderen op te leiden tot thermograaf. Met de Groene Zuster heeft Francine een duidelijke missie: kennis verspreiden over borstgezondheid.

Francine: ‘De Duitse natuurarts Reckeweg stelde dat gezondheid afneemt en ziekte zich ontwikkelt in zes opeenvolgende fasen. Fase één is het eerste signaal, dus bijvoorbeeld een kuchje. Fase zes is in dit voorbeeld een zware longaandoening. Daartussenin nemen de klachten in ernst toe. Hoe eerder je in dit proces ingrijpt, hoe meer je gezondheid kunt behouden en ziekte voorkomen. Een thermogram kan vroeg in dit proces van betekenis zijn. Zo noemt dr. Reckeweg fase twee de ontstekingsfase. Dit is de fase waarin bijvoorbeeld borstontstekingen beginnen en opgemerkt kunnen worden door de temperatuurverschillen die de thermograaf in beeld brengt. Fase twee is een aan ziekte voorafgaande fase, waarbij je met leefstijlmaatregelen gezondheid kunt versterken.’

Meer informatie: www.degroenezuster.nl en www.borstgezondheidsmaand.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in het VNIG 5/18.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50