Dr. Rogier Hoenders over integrale psychiatrie

05 Aug, 2014

Door: Nienke van der Heide

Psychiatrische aandoeningen zijn vaak chronisch en zeer ontwrichtend. Ze kunnen mensen op alle fronten belemmeren een bevredigend leven te leiden. In de reguliere medische wetenschap zijn de afgelopen decennia grote stappen gezet rondom farmacologische behandelingen van deze aandoeningen. Toch is juist onder psychiatrische patiënten de behoefte aan complementaire geneeskunde groot. Dr. Rogier Hoenders is psychiater, onderzoeker en leidinggevende van het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) van Lentis in Groningen. Ik sprak met hem over de kansen en uitdagingen van integrale psychiatrie.

In Groningen staat het CIP, de grootste GGZ-aanbieder in de regio Noord-Nederland. Hier werken 25 mensen met een achtergrond in de reguliere geneeskunde en expertise in complementaire methoden voor een geïntegreerde aanpak van psychiatrische aandoeningen. Zij bieden therapieën en trainingen op basis van onder andere Acceptance and Commitment Therapy, mindfulness, compassie training, EMDR en hartcoherentie. Ook begeleiden zij patiënten bij het gebruik van kruiden en voedingssupplementen.

 

Meer informatie: www.congresintegralepsychiatrie.nl en www.centrumintegralepsychiatrie.nl Lees het gehele artikel op pagina 17 in het VNGK 5/14. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter