Leiderschaps- en persoonlijkheidstraining met roofvogels

18 Aug, 2016

Door: Geeske Lanting

Dankzij zijn roofvogels ontdekte Fares Boustanji dat niet de wereld van de ratio maar juist die van zijn gevoel en intuïtie van wezenlijke invloed zijn op het contact dat hij met hen maakt. Dat leerde hem om beter in verbinding te staan met zichzelf en bovendien opende het de weg naar een geheel nieuwe invulling van zijn leven. Inmiddels geeft hij leiderschaps- en persoonlijkheidstrainingen waarin hij anderen meeneemt naar die fijnstoffelijke dimensie van communiceren. De vogels zijn daarbij een unieke spiegel. Hun antenne is feilloos afgesteld en traceert direct en onverbiddelijk iedere harde rand in ons denken of voelen. ‘Je kunt je niet verschuilen achter je doen bij de vogels. Je kunt alleen zijn.’

Op het uitgestrekte gazon zitten drie roofvogels ieder op hun eigen stok. ‘Kom,’ zegt Fares, ‘laten we naar ze toe gaan.’ Hij stelt een deel van zijn team voor: een arendbuizerd, een woestijnbuizerd en een geelkopgier. Even tevoren zat dit kleine type gier met zijn zwarte, half gespreide vleugels naar de zon, zoals ook aalscholvers dat vaak doen. ‘Hij vangt licht en laadt zich daarmee op’, legt Fares uit. Het is imponerend om deze vogels van zo dichtbij te kunnen bekijken. De arendbuizerd met zijn heraldische houding toont zijn verenpracht in zwart, bruin en witte schakeringen. De woestijnbuizerd krabt aan zijn stok en laat daarmee zijn krachtigste wapen zien: de vervaarlijke klauwen. In tegenstelling tot de honden van Fares geven ze geen hartelijke begroeting maar houden ons slechts nauwlettend in de gaten.

Meer informatie: www.rebird.eu Lees het gehele artikel vanaf pagina 22 in het VNGK 5/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.