Tegenover angst staat vertrouwen

08 Dec, 2014

Door: Els Smits

Thera Balvers is directeur van het Simonton Cancer Center Nederland, dat psychische begeleiding biedt aan mensen met kanker. Een van de meest essentiële onderdelen van het Simonton-programma is de transformatie van angst en emotioneel lijden. Alleen al Thera’s ontvangst en haar sfeervolle spreekkamer maken dat de rust zich meester van mij maakt. Dat lijkt me een belangrijk begin, maar daarmee zijn diepe angsten natuurlijk niet zomaar opeens weg. Transformeren van angst vraagt moed en doorzettingsvermogen van je, want ook thuis zal je verder moeten werken, wil je je goed gaan voelen.

De diagnose kanker brengt enorm veel angst met zich mee. Voor velen staat tussen de woorden kanker en dood een isgelijk-teken, ook al is dat onterecht. Hoe dan ook betekent het een crisis, iets wat de Simonton- filosofie ziet als een kans op groei. Een uitgangspunt van Simonton is dat we vanuit onze natuur gezond zijn. Als je kanker hebt, dan geeft je systeem aan dat je van je natuur verwijderd bent geraakt. Terugkomen naar die innerlijke natuur is belangrijk en dat doe je onder andere door je angsten te transformeren. Thera vertelt hoe. ‘Angst is een enorme stressor die kan aanzetten tot paniek of apathie. Het is ongelofelijk belangrijk dat mensen die de diagnose kanker krijgen niet alleen medische maar ook psychologische hulp zoeken. Angst leeft in het emotionele brein. We proberen die angst vaak via het cognitieve brein gerust te stellen, met logica, feitelijke gegevens en statistieken. Maar dat matcht niet, het sluit niet bij de diepere angsten aan.

Meer informatie: www.simontoncancercenter.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 15 in het VNGK 1/15. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.