03-voorwoord-ellen-uitsnede
VNGK 6/14

De november-december editie heeft als rode draad ‘Geneeskunde 2.0’, met o.a. een mooi artikel met Nico Westerman over het ontstaan en het werkingsmechanisme van de biofysische geneeskunde.

* Voorwoord, Geneeskunde 2.0, door Ellen Vunderink
* Column Bruggenbouwen: Heksenkring, door Irene de Vries
* Nico Westerman over het ontstaan en het werkingsmechanisme van de biofysische geneeskunde, door Els Smits
* Eduard van Wijk over het gerichter behandelen dankzij vernieuwende diagnosemethode, door Ria Teeuw
* De mond als spiegel van gezondheid, door Els Smits
* MBK: De nieren, filteren, zuiveren, loslaten of opnieuw integreren, door Els Smits
* Visie: De kracht van de ‘alternatieven’, door Toine de Graaf
* De praktijk van…, door Anna Brons
* In gesprek met Thomas Lodi, door Els Smits
* Reïncarnatietherapie: Op zoek naar de rode draad, door Anna Brons
* Holistisch meten in de vrouwenpoli Boxmeer, door drs. Barbara Havenith, drs. Fleur Kortekaas en drs. Tobias Nederkoorn
* Circadiaans ritme: Het belang van een goede nachtrust, door Denise Helderop
* Nieuwe geneeskunde, door Martin Doolaard
* Dynamische Neurofeedback, door Christina Rompa
* Een workshop met Joe Dispenza, door Annelise Pires Ferreira
* Column Marketing, Zoekmachineoptimalisatie is minder eng dan je denkt, door Brenda Dekkers
* Vitamine D in de praktijk, door drs. Fleur Kortekaas
* Reflexpunt: Anders omgaan met ADHD, door Marja van de Ende

Voorwoord: Geneeskunde 2.0

Ondanks dat de zesde editie van ieder jaar altijd een grote diversiteit aan artikelen kent, kwamen we tot de ontdekking dat VNGK 6/14 zijn eigen rode draad heeft gecreëerd. En daarmee zijn we heel erg blij.

Dit nummer laat diverse pioniers aan het woord over wat we hebben samengevat als ‘geneeskunde 2.0’. Eduard van Wijk vertelt uitgebreid over zijn baanbrekende onderzoek naar de werking van biofotonen. Als resultaat van zijn onderzoek kunnen diagnoses straks op een innovatieve manier gesteld worden, dankzij biofotonen, oftewel lichtdeeltjes.

Nico Westerman laat zien dat de biofysische geneeskunde het leven dan wel niet kan verklaren, maar dat het wel een heel nieuw en volkomen onderliggend of overkoepelend regulatiesysteem binnen het menselijk lichaam belicht. Hij vertelt wat de functie binnen ons lichaam zou kunnen zijn van licht en elektromagnetisme met langere golflengtes.

Bert Heintzberger was tot voor kort holistisch tandarts en werkte met het licht dat wordt verstuurd door demeridianen, die eigenlijk niks anders zijn dan collageenvezels die zich gedragen als glasfiberkabeltjes. Uitstekende overbrengers van informatie.

Richard Hoofs werkt vanuit een andere invalshoek en belicht zijn visie van de én-én geneeskunde waarin het reguliere en het alternatieve worden verbonden. Een verbinding van kijken naar de eenheid maar tegelijkertijd ook naar de dualiteit, het unieke in ieder mens.

Joe Dispenza laat met scans en metingen zien dat de hersengolven en hartritmes van deelnemers coherent worden en dat de plekken in de hersenen die oplichten wanneer men angstig is, niet meer oplichten wanneer men in een meditatieve staat terecht komt.

Ik herinner me dat, toen ik op de middelbare school zat, Fritjof Capra en Gary Zukav volop in de belangstelling stonden. Ergens raakte wat ik hoorde en las me diep, maar tegelijkertijd vond ik het ongrijpbare materie. Ook al kan ik het nu cognitief beter begrijpen, ik blijf het lastig te ‘vatten’ vinden. Daarom ben ik des te dankbaarder dat deze editie zichzelf heeft gevormd. Ik hoop dat de informatie jou ook raakt.

handt. ellen