VNGK, nummer 1/2017

21 Dec, 2016

03-boven-voorwoord-net-terug-van-quest
VNGK 1/17

In de januari-februari editie staat o.a. een mooi artikel met Jan van der Greef over ‘Patronen herkennen in de natuur’.

* Voorwoord Bezieling, door Ellen Vunderink
* Column Bruggenbouwen: Er was eens…, door Trudy Vlot
* Patronen in de natuur herkennen, door Els Smits
* ‘Zoek samen naar de beste vorm van zorg!’, door Karin de Jonge
* Wat drijft Lucas Flamend, door Toine de Graaf
* Crowdfunding mét bezieling, door Liselotte Mentink
* Een ware zoektocht, door Geeske Lanting
* Interview met de drijvende krachten achter het Vakblad voor de Natuurgeneeskundige, door Anna Myrte Korteweg
* Bezieling begint van binnenuit, door Nadja van de Kleut
* De Praktijk van Aimée van den IJssel, door Karin de Jonge
* De weg naar binnen, door Luise-Anna Kroon
* Wat bezielt jou in vredesnaam, door Krijn Koetsveld
* Het goede is er om te delen. door Geeske Lanting
* Jouw verhaal verkoopt, door Brenda Dekkers
* Dankbaarheid als keuze. door Karlien Bongers
* Bezieling, je bent prachtig!, door Mandy van Meijel

Voorwoord: Bezieling

Voor dit Kerstnummer vonden we niet zo vanzelfsprekend als de afgelopen jaren het thema dat voortborduurde op het voorafgaande. De thema’s van de kerstedities die achter ons liggen, bewandelden voor ons een organische weg. Van nieuw leven naar sterven, naar liefde en naar licht. Toen het vervolg niet vanzelf kwam, gingen we zoeken. Natuurlijk wisten we eigenlijk wel dat dit soort dingen zich aandienen, dat je die niet vindt door te gaan zoeken. Maar omdat de tijd drong deden we het toch en kwamen een paar keer uit op een thema dat ons niet lekker zat. Dan zei na een paar weken of Els of ik ‘het is hem niet hè?’ en zochten we weer verder. Op een gegeven moment lieten we de zoektocht los en toen, tijdens een telefoongesprek met elkaar, wisten we het ineens. Bezieling is voor ons het vervolg op licht.

Voor mijzelf speelde de vraag wie ik ben en wat me drijft dit jaar een grote rol. Al jaren vroeg ik me af wie ik ben als ik me nergens meer achter kan verschuilen. Wie ik ben als ik op niemand meer kan leunen. En al jaren keek ik naar Vision Quests. Dit jaar, na de intensieve tijd waarin we zorgden voor mijn moeder, werd die drang nog sterker. Het innerlijk vuur in mij dat wilde weten wie ik nou werkelijk ben, was ontvlamd. En dus schreef ik me in voor een Vision Quest.

Ik had niet verwacht dat het een gemakkelijke reis zou zijn naar de ‘pure Ellen’. Maar ik had zeker ook niet verwacht dat het zo heftig zou zijn. Ik wist werkelijk niet meer wie ik ooit geweest was. En dat was doodeng tot het moment dat ik vrede kreeg met het ‘niet-weten’. Toen kwam ik in een vrije ruimte waarin alles kon, waarin alles zacht en krachtig was, waarin kwetsbaarheid en kracht één waren. Waarin alles één was. Wat bezieling is, is voor ieder individu een beetje anders. Dat voel je door alle interviews in deze editie heen. En mijn bezieling? Die heeft alles te maken met mijn liefde voor onze planeet en alles dat leeft. Met me verbonden voelen en met verbinden. Met contact maken met wat mij bezielt en met wat de mensen met wie ik werk bezielt. En wat u, onze lezer, bezielt!

Met een natuurlijke groet,

Ellen Vunderink

We horen weer graag wat je vindt van deze editie.
Mail je ons op redactie@vngk.nl? Dank je wel!

handt. ellen

Laat een reactie achter