VNGK, nummer 6/2016

21 Dec, 2016

03-dreamstime_m_11028714
VNGK 6/16

In de november-december editie staat o.a. een mooi artikel met Brian Utting over ‘De helende werking van een buikmassage’.

* Voorwoord Ritme, door Ellen Vunderink
* Column Bruggenbouwen: Kom over de brug, door Frans Hendriks
* Nieuw handboek complementaire behandelwijzen, door Anna Myrte Korteweg
* Samen sterker tegen sluimerende infecties en ontstekingen, door Jochem Bögemann
* Column integrative medicine: Natuur, door Karlien Bongers
* Diagnostiek: wat is de waarde van een test?, door Toine de Graaf en Fleur Kortekaas
* De helende werking van een buikmassage, door Els Smits
* Gevoelsbewust bewegen, door Geeske Lanting
* Voeding als remedie, door Toine de Graaf
* De Praktijk van Francine Westerduin, door Karin de Jonge
* Samenspel van krachten, door Luise-Anna Kroon
* Een kennismaking met natuurgenezer Johan Borgman, door Iris van der Knaap
* MS centraal. door Geeske Lanting
* Reflexpunt: Hoe ik steeds weer samenwerking zoek, door Rini Storm

Voorwoord: Ritme

Er zit altijd wat tijd tussen het moment dat u dit voorwoord leest en ik het schrijf. Gisteren was de laatste echt zomerse dag van dit jaar. Ik liep, in een korte broek en op mijn slippers, in het bos door de bladeren die eindelijk waren gevallen. Ieder jaar geniet ik er weer van om door de herfstbladeren te rennen en ze alle kanten op te schoppen. Dit jaar nog veel meer dan andere jaren. De zomer was laat begonnen en het is dus wellicht niet zo raar dat hij laat stopte, maar ik was er helemaal klaar mee. Ik verlangde zo naar de herfst! Naar regen, wind, kaarsen en een brandende haard! In mijn omgeving kon ik maar op heel weinig begrip hiervoor rekenen. De meeste mensen om me heen genoten ervan dat het nog zo warm en droog was.

In het begin van de zomer, toen het maar niet warm en droog werd, betrapte ik me erop dat ik toch steeds langer koud ging douchen. Heerlijk vind ik dat, alleen als het buiten fris is doe ik dat net iets minder lang dan als het warm is. Blijkbaar was er ergens iets in mijn systeem dat vond dat het moment daar was om langer onder koud stromend water te staan. Het verbaasde me toen dat ik, onafhankelijk van de buitentemperatuur, toch begon met een zomerse gewoonte. En de laatste weken verbaasde het me dat ik het tijd vond voor de herfst. Ritme is blijkbaar iets dat ons van binnenuit wordt aangereikt.

Ook voor onze magazines hechten we aan ritme. Onlangs heb ik een training gevolgd over het maken van tijdschriften. Daarbij was het allerbelangrijkste het ritme binnen ieder blad en tussen de opeenvolgende nummers door het jaar. We zijn daarom nu nog bewuster met het ritme bezig. U bent gewend dat VNGK een rode draad heeft maar het zesde nummer van ieder jaar heeft er juist geen en kenmerkt zich door diversiteit. We hopen dat iedere lezer er iets naar zijn of haar smaak in kan vinden. Hoe is dat voor u? Als altijd lezen of horen we dat graag, mailt u ons op redactie@vngk.nl?

handt. ellen

Laat een reactie achter