VNIG, nummer 3/2021

20 Apr, 2021


In de mei/juni editie staat o.a. een mooi artikel van Nienke van der Heide over 'Lockdown in de praktijk'.

* Uitrekken en terugveren, door Els Smits
* Veerkracht en corona, door Henne Arnolt Verschuren
* Lockdown in de praktijk, door Nienke van de Heide 
* Meer veerkracht met vitale voeding, door Els Smits 
* Veerkracht, stress en het vermogen tot zelfregulering, door Henne Arnolt Verschuren 
* Over principes, pillen, poeders en de praktijk, door Marieke Lebbink
* Omgaan met suïcidaliteit, door Marlene van Lier 
* Stressreacties en trauma wegkloppen met EFT, door Yoeke Nagel 
* De praktijk van Lanke Broeders, door Ingrid van Dijk 
* Met compassie voor jezelf zorgen, door Karlien Bongers 
* Vertrekkend VBAG-voorzitter roept op tot samenwerken, door Ria Teeuw 
* RBCZ op weg naar allround-belangenbehartiging, door Toine de Graaf 
* Systematische reviews in holistische geneeswijzen, door Fleur Kortekaas 
* Re: Re: Re: we mailen!, door Brenda Dekkers
* Stoere liefde, door Karlien Bongers

Voorwoord: Uitrekken en terugveren

Zoals in het mooie openingsartikel van Nienke van der Heide te lezen valt, heeft ruim een jaar corona ons niet alleen stress, zorgen en verdriet opgeleverd. Voor veel mensen bracht het ook nieuwe perspectieven. En met een perspectief houden we onszelf op de been. Er wordt veel van ons gevraagd, we worden als het ware verder opgerekt, maar we zijn lange tijd in straat weer terug te veren. Soms lukt dat niet meer en is herbezinning nodig, al dan niet met hulp van buitenaf, maar het mooie van veerkrachti s dat het in veel gevallen wel kan herstellen.

Net als bij de fascia, de kracht ervan zit in het soepel mee kunnen bewegen. Waar beweging stopt, is het gevolg dat de fascia vervilt. Soepel meebewegen wordt dan moeilijker, maar het is te herstellen. Of net als bij een vervuilde bodem: die is zijn veerkracht kwijt, maar die kan met aandacht en geduld hersteld worden. En hetzelfde geldt voor iemand die mentaal of fysiek uit balans is. Daar kan hulp bij nodig zijn, maar het is mogelijk om het evenwicht tussen te veel en te weinig opgerekt zijn terug te vinden.

Een stap terug is meestal het eerste wat nodig is wanneer de veerkracht te wensen overlaat. Even stilstaan en je voorbereiden op een nieuw perspectief. Anders gaan werken, anders gaan eten, anders of meer gaan bewegen, met hulp van een spiegelende therapeut anders gaan denken. Iedereen krijgt op verschilllende momenten in zijn leven te maken met verminderde veerkracht. Maar het goede nieuws is: het is te herstellen. Dat wil niet altijd zeggen dat je teruggaat naar het oude, maar wel dat je verder kan vanuit een nieuw perspectief.

Met een hartelijke groeten,

Els

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter