VNIG, nummer 5/2018

27 Aug, 2018

energetisch helen

In de september/oktober editie staat o.a. een mooi artikel van Nienke van der Heide over ‘Energetisch helen en het bioveld’.

* Verbinding, door Ellen Vunderink
* Energetisch helen en het bioveld, door Nienke van der Heide
* Bioresonantie en het bioveld, door José Hoogeveen
* Blote voeten, sterke antioxidant, door Trudy Vlot
* AVG-ontstressen, door Helma de Boer
* Terugdringen van antibioticagebruik, door Miranda Ruchtie
* Zorgen voor gezonde borsten, door Anna Myrte Korteweg en Fleur Kortekaas
* Intolerant of toch allergisch, door Han Siem
* Hypnose, door Evelien Dommerholt
* De praktijk van Agnes van der Meer, door Karin de Jonge
* Diep contact met je staat van zijn, door Luise-Anna Kroon
* Energetische geneeswijzen: wie bepaalt wat werkt?, door Karlien Bongers
* Zakelijke of privékosten, door Tine Goedhart
* Van mooi mens naar mooi merk, door Brenda Dekkers
* Eén opleidingsinstituut voor integrale geneeskunde, door Frans Kusse

Voorwoord: Verbinding

Toen Gerrit en ik in 2011 samen Uitgeverij Arcturus oprichtten, kenden we elkaar niet goed. Wel wisten we dat we dezelfde idealen hadden op het gebied van gezondheid en gezondheidszorg. Die hebben we nog steeds. We geloven dat de sleutel ligt bij de mens die gezond wil zijn en bewust verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar gezondheid. Die mens gaat naar een behandelaar in wie hij vertrouwen heeft en die hem ondersteunt op dat pad naar gezondheid. Met een visie, met verantwoordelijkheidsgevoel, met adviezen en ideeën, met middelen en met aandacht. Gegrond in weten en gegrond in gevoel. Zuiver en integer.

Wat iemand exact doet, lijkt soms minder relevant. De verbinding tussen de mensen, de behandelaar en de cliënt, lijkt vooral belangrijk te zijn. Het bewijs van natuurlijke behandelwijzen wordt nog wel eens betwist, zelfs voor die vormen die goed bewezen kunnen worden. Voor energetische behandelwijzen geldt dat nog sterker. In deze editie geven we aandacht aan energetisch werk, onder andere op basis van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Nienke van der Heide heeft voor ons een prachtige review geschreven, waarin haar ervaringen als cultureel antropoloog en massagetherapeut verweeft.

Het is mooi dat energetisch werk begrijpelijker wordt door onderzoek. Maar laten we vooral niet vergeten hoe belangrijk ons gevoel is. Wat is er belangrijker dan de moed en kracht hebben om te vertrouwen op je gevoel, je intuïtie en de stem van je ziel?

handt. ellen