Uitsterven van talen bedreigt ook medicinale plantenkennis

22 Jul, 2021

Zwitserse wetenschappers luiden de noodklok: ongeveer een derde van nu nog gesproken de talen zijn tegen het einde van de 21ste eeuw waarschijnlijk verdwenen. En dit is slecht nieuws voor veel kennis over de geneeskracht van planten en kruiden, die daarmee ook verloren gaat.

Veel mensen die dicht bij de natuur leven, gebruiken taal als een ‘levende apotheek’ om de natuur om hen heen te benutten. Veel van de naar schatting 7400 talen bestaan echter alleen mondeling en worden vaak niet meer doorgegeven aan de volgende generatie. In het Zwitserse onderzoek werden 12.000 toepassingen van geneeskrachtige planten en kruiden geassocieerd met 230 inheemse talen in drie regio’s: in Noord-Amerika, het noordwesten van de Amazone en Nieuw-Guinea.

Ze ontdekten dat de kennis over 75 procent van die medicinale therapieën maar in één taal bestaat en dat veel van deze onderzochte talen dreigen te verdwijnen. Ofwel: de afname van medicinale plantenkennis is meer geassocieerd met het verdwijnen van de taal dan met bedreigde plantensoorten.

De wetenschappers verwachten dat de onderzoeksresultaten uit deze regio’s ook gelden voor andere plekken op aarde. Een van de onderzoekers noemt het dan ook noodzakelijk dat bedreigde talen worden behouden en dat bedreigde medicinale kennis wordt gedocumenteerd.

Bronvermelding:
1. Cámara-Leret, R. et al. Language extinction triggers the loss of unique medicinal knowledge. PNAS June 15, 2021 118 (24) e2103683118.
2. Mondiaal Nieuws. Met het uitsterven van talen verdwijnt ook medicinale plantenkennis. 14 juni 2021.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter