Wat ben ik toch een sukkel

16 Feb, 2022

Door Els Smits

De mens beschikt over een bewuste en een onbewuste geest. Die laatste werkt non-stop op de achtergrond, op de automatische piloot. Slechts vijf procent van ons gedrag wordt bepaald door de bewuste geest en dus een overweldigende 95 procent door het onderbewuste. Dat betekent dat 95 procent van ons gedrag niet voortkomt uit onze bewuste wensen en verlangens, maar uit de programma’s in je onbewuste geest. En maar liefst 60 procent van die programma’s is ontkrachtend, zelfondermijnend en belemmerend. Zegt celbioloog Bruce Lipton. Maar hoe kunnen gedachten tot op cellulair niveau ons gedrag bepalen?

Volgens de epigenetica wordt de werking van het DNA bepaald door omgevingsfactoren. Tot die omgevingsfactoren behoren ook de dissonante tonen van zelfondermijnende gedachten en daar hebben we er stiekem een hele hoop van. In zijn boek ‘De biologie van de overtuiging’ laat Bruce Lipton zien hoe eiwitten daar een cruciale rol in spelen.

De vorm van een eiwit wordt deels bepaald door de specifieke volgorde van de aminozuren waaruit het is opgebouwd. Tegelijkertijd hebben sommige aminozuren een positieve of negatieve lading. Dat zorgt voor elektromagnetische krachten binnen het eiwitmolecuul, waarbij gelijke ladingen elkaar afstoten en een tegengestelde ladingen elkaar aantrekken. Zo zorgt de elektromagnetische lading ervoor dat het eiwit een dusdanige vorm aanneemt dat bijvoorbeeld negatieve polen zo ver mogelijk van elkaar af komen te liggen. Als er door een factor van buitenaf een verandering van de lading plaatsvindt, bijvoorbeeld door binding aan een hormoon, neemt het eiwit een nieuwe configuratie aan om opnieuw in evenwicht te komen. Zodra het signaal stopt, beweegt het eiwit terug naar de vorm die het eerder had. Een signaal veroorzaakt dus een beweging van het eiwitmolecuul. En de eiwitten in de cel haken met hun complexe pathways in elkaar als tandwielen, zodat een signaal op één eiwit een hele reeks reacties in gang zet.

Meer informatie: www.brucelipton.com

Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNIG 2/22.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
Lipton B. (2021) De biologie van de overtuiging. Utrecht: AnkhHermes. ISBN 9789020213478

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter