De cholesterolmythe

23 Feb, 2021

Door Daan de Wit

De huidige visie op cholesterol blijkt bij nader inzien niet te kloppen. Zowel het probleem als de oplossing zitten heel anders in elkaar dan de meeste artsen en hartpatiënten veronderstellen. Onafhankelijk journalistiek onderzoek op basis van de beste geschreven en gesproken wetenschappelijke bronnen toont aan dat cholesterol niet de oorzaak is van hart- en vaatziekten. Cholesterol is een van de symptomen bij een ziekteproces dat grotendeels te voorkomen is en zelfs deels te genezen, ontdekken steeds meer artsen, die daarom dan ook spreken van een cholesterolmythe.1

Zelfs de voorstanders van de huidige cholesteroltheorie moeten erkennen dat cholesterol ‘een essentieel onderdeel is van de normale fysiologie, niet alleen tijdens ontwikkelingsstadia, maar ook in het volwassen leven’, om arts-epidemioloog Dick Bijl te citeren. Sterker, cholesterol heeft een beschermende, helende functie in het lichaam. ‘Alle cholesterol is goed’, zegt de Amerikaanse arts-onderzoeker Peter Attia dan ook terecht.

Ondanks de positieve rol van cholesterol ben ik bijna mijn vader verloren aan wat een te hoog cholesterol wordt genoemd en neemt hij statines, cholesterolverlagende medicatie. Net als ruim 3,5 miljoen andere patiënten in Nederland en België. Wat is hier aan de hand? Een vraag die in belang toeneemt als je bedenkt dat ondanks alle medicatie cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie laten zien dat een derde van de jaarlijkse overlijdens wereldwijd het gevolg is van hart- en vaatziekten.

Verwarrend? Niet als je beseft dat de cholesteroltheorie is gebaseerd op misvattingen die voor een deel zelfs zijn terug te voeren op misleiding. Dat klinkt niet aardig, maar is wel aantoonbaar. De feiten laten zien dat de cholesteroltheorie geen stand houdt en wijzen in één moeite door naar wat dan wel de oorzaken en de oplossingen kunnen zijn.

Meer informatie: cholesterolmythe.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 22 in het VNIG 2/21.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. de Wit, D. De cholesterolmythe. (2020). Schiedam: Scriptum. ISBN 9789463192118
2. Ravnskov U, et. al. LDL-C does not cause cardiovascular disease: a comprehensive review of the current literature. Expert Review of Clinical Pharmacology. 2018 Oct;11(10):959-970. DOI: 10.1080/17512433.2018.1519391

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter