De helende kracht van de stemvork

14 Jun, 2022

Door Cisly Burcksen

Muziek doet iets met de luisteraar. Als je muziek hoort die je mooi vindt, raak je ontroerd of word je blij. Ook als je zelf muziek maakt, heeft dat invloed op je lijf. Fonoforese is een therapie die gebruikmaakt van de helende werking van klanken. Via stemvorken worden trillingsfrequenties op het lichaam overgebracht, wat kan helpen om blokkades op te heffen en energiestromen in het lichaam te herstellen. Dit kan verlichting bieden bij uiteenlopende klachten, zoals pijn, stress- en vermoeidheidsklachten of allergieën. ‘Het lichaam ‘laaft’ zich als het ware aan de klanken en haalt eruit wat het nodig heeft’, aldus arts en therapeut Nicolien Nijboer.

Dat muziek kan helpen bij een genezingsproces, kreeg grote bekendheid dankzij het onderzoek van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. In zijn boek ‘Singing in the brain’1 legt Scherder uit hoe het bespelen van een muziekinstrument je hersenen vitaal kan houden, en dat zelfs alleen het luisteren naar muziek al invloed kan hebben op je fysieke gezondheid. Maar wat nou als je helemaal teruggaat naar de essentie van de muziek: de frequentie van de trillingen, die ervoor zorgen dat een toon hoger of lager klinkt? Met die trillingsfrequenties werkt fonoforese; een therapie waarbij trillingen met onder andere kosmisch gestemde stemvorken op het lichaam van een patiënt worden overgebracht.

Die stemvorken hebben dezelfde vorm als de exemplaren die muzikanten gebruiken, gestemd op de toon A (440 Hertz). In de fonoforese worden echter allerlei stemvorken met verschillende frequenties, en dus ook verschillende afmetingen, gebruikt. Ze kunnen gemaakt zijn van aluminium of roestvrij staal, maar ook van kristal. Afhankelijk van de klachten kiest een behandelaar een stemvork met een bepaalde frequentie, die de patiënt op zowel fysiek, psychisch als spiritueel vlak kan ondersteunen in diens herstelproces. De therapeut slaat een stemvork aan en zet deze op het lichaam van de patiënt om de trilling over te brengen, bijvoorbeeld op een acupunctuurpunt, een chakra of een pijnplek. Ook kan een therapeut ervoor kiezen de stemvork in het energieveld om de patiënt heen te houden. Zeker gevoelige mensen voelen hier al een werking van uitgaan. Meestal duurt een trilling 20 à 30 seconden. Afhankelijk van de klachten en de reactie van de patiënt wordt de behandeling opgebouwd. Zoals in veel geneeswijzen bepaalt ook hier de dosering de mate van heilzaamheid: soms is er maar weinig nodig, een andere keer dooft de trilling al snel en zal een therapeut deze plek langduriger behandelen.

Meer informatie:
www.magna-mater.nl
Natasja Buster-Teulings: Bytaske.nl/pages/44/schumann-resonantie-coach-trainer
Juliette Rietberg: www.katoawellbeing.com

Lees het gehele artikel vanaf pagina 16 in het VNIG 4/22.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Scherder, E. (2017) Singing in the brain – over de unieke samenwerking tussen muziek en hersenen. Amsterdam: Athenaeum-Polak & van Gennep. ISBN 9789025307035
2. James, J. (1997). De muziek der sferen – de parallelle geschiedenis van muziek en wetenschap: van hemelse harmonie tot kosmische dissonantie. Amsterdam: Bres BV. ISBN 9789062290512
3. Hurk, R. van den. (2009). Fonoforese – helend werken met stemvorken. Utrecht: Ankh-Hermes. ISBN 9789020203226

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter