De natuur als bodem van ons bestaan

16 Dec, 2019

Door Rineke Dijkinga

Vaak vraag ik me af wat ‘Moeder Natuur’, als ze zou kunnen praten, vertellen of schrijven, ons aan zinvols zou willen meegeven. Ik weet dat natuurlijk niet. Op basis van mijn kennis van natuurgeneeskunde, bodemleven, fysiologie, orthomoleculaire geneeskunde en ons eigen landbouwproject ‘voor bijen, bodem, boeren en jouw bord’, zou ik wel een voorzichtige poging willen doen om er iets over te zeggen uit naam van de natuur. In al mijn bescheidenheid omdat de wijsheid van de natuur te groots is om te vatten en wij, hoe slim en vernuftig we ook zijn, er veel te weinig kennis over hebben.

Er bestaat een mooie quote van Baruch de Spinoza die dat onderschrijft: ‘Niets in de natuur is toeval. Iets lijkt alleen maar toeval door ons gebrek aan kennis’. Met inachtneming van ook mijn tekort aan kennis, schat ik in dat Moeder Natuur ons zoiets zou willen meegeven:

Net als jullie mensen heb ik een enorme veer- en regeneratiekracht in me. Water of een bodem die vervuild zijn, kan ik weer schoon krijgen met behulp van planten, algen en micro-organismen. Ik heb bovendien een gigantisch arsenaal aan opruimers voor me klaarstaan in de vorm van schimmels, bacteriën en insecten, zodat ik in balans blijf en kan herstellen. Ook jullie hebben een enorme herstelcapaciteit in jullie lichaam en brein. Daardoor kunnen ziektes of ontregelingen in heel veel gevallen weer teruggedraaid worden naar de gezonde situatie. Jullie hebben daarvoor net als ik ‘tools’ tot je beschikking. In 90 tot 95 procent van de gevallen bestaan deze uit gezonde voeding, ontspanning, beweging en een gezonde omgeving. Ik kan en wil jullie met alle vier helpen maar… dan moet er wel snel iets gebeuren. ‘We are running out of time’, merk ik.

Alleen al het verlies van mijn diversiteit baart me grote zorgen, ook voor jullie gezondheid: ik herberg nog maar een fractie van de planten en dieren van weleer. Dat heeft grote consequenties voor mijn gezondheid, maar ook voor die van jullie. Diversiteit van jullie voedsel is namelijk een van de belangrijkste voorwaarden voor jullie gezondheid. Denk alleen al aan jullie eigen ‘bodemleven’: de darmbacteriën die jullie gezondheid alleen optimaal kunnen waarborgen als jullie zo divers mogelijk eten. Ik kan veel voor jullie doen, maar niet alles kan! Jullie zijn allemaal consument en daardoor een deel van onze gezamenlijke oplossing: elke dag kunnen jullie een waardevolle bijdrage leveren aan mijn en jullie veerkracht. Door mij bijvoorbeeld minder te belasten door voor duurzaam geteeld voedsel te kiezen, door voedsel niet gemiddeld 2400 kilometer te laten afleggen maar meer uit jullie eigen gebied te consumeren, door gewoon weer met het seizoen mee te gaan eten, door veel minder eten weg te gooien, etc.

Meer informatie: www.rinekedijkinga.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 48 in het VNIG 1/20. Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50  

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter