De natuur verbindt alles

17 december 2018

Door: Noortje van Deursen

In het hart van Noord-Holland, aan de rand van Alkmaar, ligt een schat, nu nog begraven onder de koele grond. Weldra bloeit hier een weelderige kruidentuin met de grootste verzameling geneeskrachtige planten van Nederland. Oerplanten die zo natuurlijk mogelijk zijn geteeld: zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De tuin biedt optimale leefomstandigheden voor planten en dieren, met een moeras, duinflora, stukjes bos en een oever die voor ijsvogels een onweerstaanbare broedplaats is. Hortus Alkmaar werd in 1981 aangelegd voor de ontwikkeling van natuurlijke geneesmiddelen en draagt al meer dan twintig jaar het EKO-keurmerk.

Het zal nog weken duren voor plantenteeltkundige Theo Droog een seintje krijgt dat het tijd is voor de goudsbloemen. Zoals vogels weten wanneer het tijd is voor een nest en de kuikens om tegen de schaal te tikken, zo weet Theo wanneer hij moet doen wat er gedaan moet worden in de tuin. Het is zijn jarenlange ervaring, maar meer nog zijn sterke band met de natuur die maakt dat hij daarop kan vertrouwen. Als de ideeën in de nacht komen, schrijft hij ze op om er de volgende ochtend mee aan de slag te gaan. Als operationeel medewerker is Theo een van de betaalde krachten van Stichting Hortus Alkmaar.

Goudsbloemen, die hun oorsprong vinden in het Middellandse Zeegebied, sterven af tijdens de Nederlandse winters. Het veld waarop ze straks zullen bloeien, is nu nog kaal. Zodra de eerste warmte tot de aarde is doorgedrongen, komt het onkruid op. Er is dan nog tijd om goed te schoffelen voordat de zaden de grond in gaan. Met een beetje geluk blijft het onkruid dan weg. De kunst is om precies lang genoeg te wachten met zaaien. Momentum: het punt tussen te vroeg en te laat. Het ogenblik waarop de elementen aarde, water, warmte en licht zich voor de groei van dit zaadje perfect tot elkaar verhouden.

Graag bedanken wij de Hortus Alkmaar voor het beschikbaar stellen van de foto’s.

Meer informatie: www.hortusalkmaar.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 40 in het VNIG 1/19.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50