De paradox tussen liefde en lust

25 Apr, 2019

Door Paula Kragten

Het is een bekend gegeven in het gros van de langdurige relaties: seksueel verlangen dat almaar minder wordt en uiteindelijk zelfs uitdooft. We zijn te moe. Te druk. Te gestrest. Te geremd. Toch beweren we intens veel van elkaar te houden. Volgens de Vlaams-Amerikaanse psychotherapeut Ester Perel, een autoriteit als het gaat om de paradox tussen liefde en lust, is niet het gebrek aan intimiteit, maar juist een overdosis aan gezamenlijkheid het probleem. Partners verwachten het onmogelijke van een relatie en van elkaar en verwarren liefde met volledig in elkaar opgaan. ‘Begeerte heeft juist afstand nodig.’

Nauwelijks of zelfs helemaal geen seks meer hebben. Het komt in de meest harmonieuze relaties voor. Hoe kan het dat het erotische verlangen bij zoveel koppels langzaam uitdooft, terwijl men in den beginne bijna niet van elkaar kon afblijven? Volgens het moderne romantische sprookje zouden intimiteit en een goed seksleven immers prima verenigbaar zijn.

Is hier sprake van een planningsprobleem als gevolg van een te druk bezet en stressvol leven, zoals zo vaak wordt gesuggereerd? Te verhelpen door de week nog strikter te organiseren? Er lijkt weinig mis met afspraakseks. Etentjes en sportlessen zet je immers ook in de agenda. Of is het misschien een communicatieprobleem? Op te lossen met een paar goede gesprekken, al dan niet onder leiding van een therapeut?Als het tussen beider oren goed zit, wordt het tussen de lakens vanzelf ook gezelliger, is het adagium in de moderne relatietherapie.

Het klinkt allemaal uiterst plausibel, maar alle goedbedoelde adviezen van sekstherapeuten, psychologen en ‘de bladen’ ten spijt: de kinderen een weekend uitbesteden, de massageolie op kamertemperatuur laten komen en in een lingeriesetje investeren; het blijkt zelden genoeg om de waakvlam weer permanent te laten flakkeren. Volgens de inmiddels wereldberoemde Vlaams-Amerikaanse psychotherapeut Esther Perel (1958) is er dan ook veel meer aan de hand. ‘Vuur heeft zuurstof nodig,’ zo vat ze de spagaat waarin veel koppels zitten kernachtig samen.

Meer informatie:
www.estherperel.com

Lees het gehele artikel vanaf pagina 16 in VNIG 3/19.

Wilt u het hele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter