Gezonder worden op eigen regie

19 Apr, 2022

Door Els Smits

Gezond gedrag vraagt veel van een mens. Kennis van zaken, de wil of noodzaak om dingen te veranderen en, misschien nog wel het meest belangrijk, bewustwording over waarom je doet zoals je doet. Complementair werkende therapeuten en artsen begeleiden iemand meestal gedurende een bepaalde periode; soms in meerdere fases van zijn leven. Normaal gesproken komt er ergens een moment waarop de cliënt het roer weer in eigen handen neemt. Ook dat vraagt om kennis van zaken, doorzettingsvermogen, inspiratie en een zich verder ontwikkelende zelfreflectie. Niet per se eenvoudig, want de verleidingen liggen overal op de loer. Daarom kan een leefstijlboek de therapie verder bekrachtigen.

Davida van Beckhoven, Astrid Vester en Jan Sleijfer publiceerden alle drie afgelopen jaar een leefstijlboek. Ieder met een eigen insteek, maar steeds is gezond gedrag het uitgangspunt. Davida van Beckhoven schreef haar boek over stressvermindering vanuit een holistische visie, genaamd Het hart als medicijn.1 Opgeleid als fysiotherapeut, specialiseerde ze zich daarna in de psychosomatische fysiotherapie en volgde ook opleidingen klassieke homeopathie, craniosacraaltherapie, Chinese geneeskunde en hartcoherentietherapie. Zoals de titel duidelijk maakt, staat het hart centraal in haar boek. Stress is een grote verzwakker van onze gezondheid en laat sporen na in lichaam en geest, met mogelijk chronische klachten als gevolg. De auteur wil met het boek bewustwording creëren over hoe hart en brein samenwerken en beide verstoord raken door stress. Voor een gezonder leven is het daarom volgens haar belangrijk te begrijpen hoe je stress in het hart-breinsysteem kunt verminderen. Waar voldoende beweging en gezonde voeding steeds meer aandacht krijgen, is effectieve stressreductie een noodzakelijke aanvulling daarvan.

Van Beckhoven legt uit dat gedurende het leven opgebouwde, niet-opgeruimde stress op een later moment impact kan hebben op het ontstaan van klachten als dementie, een hoge bloedsuikerspiegel, te hoge cholesterolwaarden en vetopslag in de buikstreek. Klachten die allen gerelateerd zijn aan een overdosis stresshormonen in het lichaam. Omdat het hart meer zenuwsignalen naar de hersenen stuurt dan andersom, kun je stress leren reguleren vanuit het hart. Het doel van het boek, zegt Van Beckhoven, is dat we ons hart meer gaan herwaarderen en het weer kunnen zien als centrum van onze ziel. Hoe krachtiger het hart, hoe minder klachten, meer geluk, meer vitaliteit, verbinding met zingeving en met wie je bent.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNIG 3/22.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Davida van Beckhoven. (2021) Het hart als medicijn voor stressvermindering – Een weg naar binnen voor meer gezondheid, balans en liefde. Leeuwarden: Elikser
2. Astrid Vester. (2021). De moderne medicijnvrouw – Zeven wijsheden naar zelfheling. Ronda: honderd jaar na vandaag
3. Jan Sleijfer. (2021). Mindboxing® – Het gevecht tussen je oren. Hoofddorp: KEIKO Publishing

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Reacties

Jan Sleijfer
AUTEUR Jan Sleijfer. Bedankt voor jullie aandacht voor mijn boek ´Het gevecht tussen je oren - Mindboxing´. Een bescheiden bijdrage om de kijk op gezondheid vanuit de westerse (prestatie)psychologie én oosterse TCM dichter bij elkaar te brengen. De ´drie batterijen´ Denkkracht, Gevoelskracht en Lichaamskracht opladen, met 76 praktische tips en 24 ondersteunende filmpjes zijn begrijpelijk en geschikt voor iedereen.

Laat een reactie achter