Goed gegrond: het halve werk

27 Jun, 2023

Door Irene Langeveld

Gronden betekent dat je verbonden bent met je lichaam en met de aarde. Het zorgt ervoor dat je in contact kunt blijven met jezelf, ook als er van alles om je heen gebeurt. Daarnaast ben je door een goede gronding meer aanwezig in het hier en nu. Sommige mensen zijn van nature goed gegrond, anderen moeten er meer moeite voor doen. Een therapeut die goed gegrond is kan gemakkelijker in balans blijven tijdens het werk, verliest minder energie en kan cliënten beter helpen om in contact met zichzelf en hun lichaam te komen en blijven.

Een slechte gronding kun je op een aantal manieren herkennen. Het kan zijn dat je rondjes draait in je gedachten en ze niet goed los kunt laten. Misschien ervaar je onrust of rusteloosheid in je lichaam of manier van doen. Misschien voel je je kwetsbaarder, dromerig of warrig. Vaak gaat de focus meer naar je omgeving en ben je je minder bewust van jezelf. Een slechte gronding zorgt ervoor dat het lastiger is om emoties te verwerken en los te laten. Dat geldt zowel voor je eigen emoties als voor eventuele emoties die je hebt opgepikt van anderen. Op fysiek niveau kunnen koude handen of voeten een teken zijn van een slechte gronding. Over het algemeen geldt dat als je niet goed gegrond bent, je meer geneigd bent om in je hoofd te zitten en minder contact hebt met je lichaam en met je eigen gevoelens.

Juist voor een zorgverlener is het belangrijk om goed gegrond te zijn. Een goede gronding zorgt ervoor dat je helder kunt voelen welke gevoelens en energie van jou zijn en welke van je cliënt. Energie en emoties die je oppikt van anderen kun je via je gronding gemakkelijker loslaten. Daardoor ben je meer in balans en houd je meer energie over aan het einde van de dag. Je sterkere aanwezigheid in het hier en nu zorgt er daarnaast voor dat je beter kunt aanvoelen wat er nodig is in een bepaalde situatie en daarop adequaat kunt reageren.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 16 in het VNIG 4/23.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter