Het leven is één groot verhaal

17 Dec, 2020

Door Els Smits

Verhalen maken nieuwsgierig, prikkelen, dagen uit, geven rust en plezier, ondersteunen, inspireren en verhelderen. Verhalen verbinden, helpen ons onszelf én de ander te begrijpen. Verhalen helpen ons om dingen van een andere kant te bekijken. Verhalenverteller Mieke Aalderink zocht door corona naar nieuwe manieren om haar werk te doen: tijdens een wandeling in het bos. Daar laat ze de bomen, de planten en de dieren tot leven komen door je te wijzen op wat ze onderweg tegenkomt. En voor je het weet ben je opgenomen in een oude volksvertelling.

Verhalen plezieren, verhelderen en verbinden. Verleden, heden en toekomst liggen erin besloten. Als je luistert naar een verhaal gaat de verbeelding spreken, wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld en ontstaat er een sfeer van saamhorigheid. Een mooi verhaal kan helpen de wereld anders te bekijken en je grenzen te verleggen.
Mieke Aalderink werkt als verhalenverteller. Ze maakt vertelvoorstellingen voor kinderen en volwassenen en geeft workshops op scholen aan kinderen en leerkrachten. Ook verzorgt ze een verhalentafel voor senioren, waarbij ze de mensen uitdaagt om hun eigen verhaal te vertellen.

Corona maakt het moeilijker om haar werk uit te voeren en tijdens een van haar dagelijkse wandelingen door het bos bedacht ze dat ze ook dáár verhalen zou kunnen vertellen. Anderhalve meter afstand kan daar makkelijk en je bent buiten. Mieke wijst me op de plek waar ze de medewandelaars ontvangt. ‘Hier wacht ik de mensen op. Kijk eens om je heen wat prachtige plek. Hier hoorde ik altijd een specht in dit bosje. Toen dacht ik: dan vertel ik hier een verhaal over een specht en dan hoor je op de achtergrond kloppen. Alleen sinds ik hier verhalen vertel heb ik hem niet meer gehoord.’ Ze wijst op de gaten in de boom: ‘Kijk die specht heeft het zelfs in de vorm van een hartje gedaan, met een beetje fantasie.’

Meer informatie: www.verteller.com Lees het gehele artikel vanaf pagina 34 in het VNIG 1/21. Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50