Lever- en galblaasklachten en het darmmicrobioom

21 Aug, 2023

Door Els Smits

Volgens een recente hypothese vormt ons darmmicrobioom de basis voor het gros van onze gezondheidsklachten.1 Lever- en galblaasklachten, maar ook een depressie, alzheimer, reuma, metabole ziekten of de ziekte van Crohn vinden hun oorsprong in de samenstelling van het microbioom. Die samenstelling vindt zijn oorsprong in wat wij eten. Natuurgeneeskundige en orthomoleculair therapeut Rineke Dijkinga breekt er een lans voor dat we dat gegeven als basis nemen, bij elke klacht. Elke therapeut, van massagetherapeut tot homeopaat, kan dat vertellen aan zijn cliënten. Want als de darm zijn werk niet doet, voedingsstoffen niet opneemt, lek is of onvoldoende korteketenvetzuren aanmaakt, dan zal je therapie slechts beperkt succes hebben.

Je gezondheid hangt voor een groot deel af van wat je in je mond stopt en welke bacteriën je daarmee te eten geeft. Galblaasklachten en sowieso een groot deel van de lever- en galproblemen beginnen feitelijk met laaggradige ontstekingen, die ontstaan in de darm. Met ons huidige westerse voedingspatroon eten we volgens Rineke Dijkinga veel te weinig kleurrijke vezels waar antioxidanten in zitten. ‘Het gevolg is’, legt ze uit, ‘dat we met ons huidige voedsel de grampositieve bacteriën een beetje laten verhongeren. Grampositieve bacteriën, zoals de lactobacillen en de bifidobacteriën, binden veel cholesterol uit voeding en maken korteketenvetzuren als boterzuur aan. Dat samen zorgt voor een gezonde enterohepatische kringloop. Een tekort aan grampositieve bacteriën leidt tot een disbalans in het microbioom, met een overmaat aan gramnegatieve bacteriën, zoals Salmonella, E. coli en Clostridium.’

Veel mensen hebben vandaag de dag een hyperpermeabele darm door voeding, stress en/of medicijnen. Pathogene bacteriën verdringen niet alleen allerlei goede bacteriën, maar de endotoxines uit hun celwand maken ook de darmwand verder kapot. Daardoor kunnen endotoxines en voedingsstoffen die niet zijn afgebroken omdat je de bacteriën daarvoor mist, de bloedbaan in. Zo worden die ontstekingen systemisch.

Meer informatie: www.rinekedijkinga.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 16 in het VNIG 5/23.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Bolte LA, Vich Vila A, Imhann F, Collij V, Gacesa R, Peters V, Wijmenga C, Kurilshikov A, Campmans-Kuijpers MJE, Fu J, Dijkstra G, Zhernakova A, Weersma RK. Long-term dietary patterns are associated with pro-inflammatory and anti-inflammatory features of the gut microbiome. Gut. 2021 Jul;70(7):1287-1298. doi: 10.1136/gutjnl-2020-322670.
2. Simpson HL, Campbell BJ. Review article: dietary fibre-microbiota interactions. Aliment Pharmacol Ther. 2015 Jul;42(2):158-79. doi: 10.1111/apt.13248.
3. Wageningen University Research. Hidden hunger: biofortification. Geraadpleegd op 12 juli 2023 via www.wur.nl/hidden-hunger-biofortification
4. Zinöcker MK, Lindseth IA. The Western Diet-Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease. Nutrients. 2018 Mar 17;10(3):365. doi: 10.3390/nu10030365.
5. Biesalski HK. Hidden hunger in the developed world. Geraadpleegd op 12 jun li 2023 via www.nutri-facts.orgs/media/media-books/RTGN_chapter_03
6. Rempelos L, Wang J, Barański M, Watson A, Volakakis N, Hoppe HW, Kühn-Velten WN, Hadall C, Hasanaliyeva G, Chatzidimitriou E, Magistrali A, Davis H, Vigar V, Średnicka-Tober D, Rushton S, Iversen PO, Seal CJ, Leifert C. Diet and food type affect urinary pesticide residue excretion profiles in healthy individuals: results of a randomized controlled dietary intervention trial. Am J Clin Nutr. 2022 Feb 9;115(2):364-377. doi: 10.1093/ajcn/nqab308.
7. EWG’s 2023 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce™. Dirty dozen™. Geraadpleegd op 12 juli 2023 via www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen
8. Dijkinga R. Overzicht vezels en polyfenolen. Geraadpleegd op 12 juli 2023 via rinekedijkinga.nl/Tabel%20voedingsvezels-%20Essentiele%20suikers.pdf
9. Bouranis JA, Beaver LM, Jiang D, Choi J, Wong CP, Davis EW, Williams DE, Sharpton TJ, Stevens JF, Ho E. Interplay between Cruciferous Vegetables and the Gut Microbiome: A Multi-Omic Approach. Nutrients. 2022 Dec 22;15(1):42. doi: 10.3390/nu15010042.

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter