Welbevinden en zelfzorg tijdens de overgang

20 Apr, 2020

Door Marjan Groefsema

In de overgang verandert er veel voor vrouwen. Velen zien er vooraf tegenop en lopen er als het zover is in hun eentje mee rond. Aanmodderen met alle moeilijkheden is een beeld dat veel vrouwen herkennen. De overgang is dan ook helemaal geen sexy onderwerp, vinden de meeste mensen. Je zou zelf willen dat je nog jong en volkomen vitaal was. Maar ondertussen kamp je met zaken als een slechte nachtrust, gepieker, allerlei plotselinge emoties, moeheid, een dikker wordend lijf, vaginale klachten of overweldigende opvliegers. In dit artikel staat de vraag centraal wat vrouwen in de overgang zelf voor hun eigen welbevinden kunnen doen.

Naast de bekende lichamelijke en emotionele veranderingen in de overgang spelen in die periode vaak veel sociale veranderingen voor vrouwen. Vaak gaan kinderen het huis uit, nemen moeilijkheden in relaties toe, zijn er scheidingen, wordt er meer beroep op vrouwen als mantelzorger gedaan. Ook op hun werk moeten vrouwen nogal eens een nieuw evenwicht vinden met hun klachten. En ze zien jonge collega’s volop aan het werk en hen soms voorbij streven. Verder komt er met je gevorderde leeftijd meer ziekte en dood om je heen dan eerder. Je begint zelf te beseffen dat jouw leven ook niet meer eindeloos zal duren. De overgang is dan ook niet alleen een periode van lichamelijke problemen. Het wordt met al deze ontwikkelingen vaak ook een periode van herbezinning. Voor veel vrouwen spelen er vragen op als ‘wat wil ik nou verder?’.

Gedurende deze jaren word je bijvoorbeeld geconfronteerd met de waardering voor vrouwen en ouderen in onze maatschappij. Erkenning van de wijsheid en levenservaring van ouderen is in onze wereld, anders dan in veel culturen elders, ver te zoeken. Snel en jong wordt geïdealiseerd en als je daar niet meer aan voldoet, is het lastiger te blijven geloven dat je ook na je 45e het leven nog ten volle kunt leven. Vrouwen moeten ermee dealen dat ze nu minder beginnen te passen in ideaalbeelden van aantrekkelijkheid. Onze samenleving is enorm op beelden en perfectie georiënteerd en veel vrouwen hadden ook daarvoor al moeite om tevreden te zijn met hun eigen uiterlijk. In de overgang krijgen ze daar een nog zwaardere dobber aan, wanneer er rimpels komen, ze hun lichaam zien uitdijen en met vermoeidheid, verwarrende emoties, zweetaanvallen en vaginale droogheid te maken krijgen.

Meer informatie: www.womeninc.nlwww.marjangroefsema.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 26 in het VNIG 3/20. Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50. Bronvermelding: 1. Geukes M, van Aalst MP, Nauta MC, Oosterhof H. The impact of menopausal symptoms on work ability. Menopause. 2012 Mar;19(3):278-82.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter