ADHD sells

28 Apr, 2025

Door Brenda Dekkers

Neurodiversiteit bij kinderen is een onderwerp wat mij, als moeder van een hoogbegaafde dochter met ADHD en autistische trekken, na aan het hart ligt. Ik weet ook dat het big business is. Want waar mensen voor zichzelf nog weleens zuinig zijn, gaan ze voor kinderen op zoek naar oplossingen en ondersteuning. Wij ook hoor. Van massage- en muziektherapie tot coaches en reiki-annex-psychotherapie: we hebben het ingezet. Yoga en voedingsadvies natuurlijk ook. Daarmee wil ik niet zeggen dat niets hielp, in tegendeel zelfs, maar vooral dat neurodiversiteit een markt is. En hoe kom je daar nou tussen?

Als doelgroep valt mij op dat er allerlei zeer commerciële bedrijven actief zijn. Overal zijn influencers met zogenaamd snelle oplossingen, die vooral inspelen op schuldgevoel, wanhoop en angst. Als je écht iets te bieden hebt, hoef je die trucjes niet te gebruiken. Ouders van neurodivergente kinderen zoeken namelijk geen wondermiddel. Ze zoeken begrip, begeleiding en haalbare oplossingen. Als je in deze markt wilt slagen, is marketing dus geen kwestie van schreeuwen, maar van luisteren. Begrijpen waar ouders mee worstelen en daar op een eerlijke, empathische manier op inspelen. Dan vinden ze jou vanzelf.

Authentieke marketing is niet manipulatief, maar ondersteunend
Ouders van neurodivergente kinderen lopen namelijk met veel vragen rond. Wat betekent de diagnose of het gedrag? Hoe help ik mijn kind zonder het te veranderen? Welke supplementen, methoden of therapieën werken wél? Wat zijn de alternatieven voor medicijnen?
De zoektocht naar antwoorden begint meestal online, in oudergroepen op Facebook, via Instagram-reels en natuurlijk op Google. Er zijn duizenden mogelijkheden om uit te kiezen, van chemisch tot natuurlijk, van technisch tot psychologisch, en alles daartussenin. Maar als ouder kies je niet op basis van pure ratio. Je kiest op basis van vertrouwen. Dat ene ervaringsverhaal, die warme aanbeveling in een oudergroep of de website die precies de juiste snaar raakt. En daar ligt de sleutel: in een overvolle markt winnen de aanbieders die niet alleen expertise hebben, maar ook weten hoe ze zich moeten positioneren. Dat doe je zo:

Echt en empathisch communiceren
Ouders willen geen verkooppraatjes, ze willen herkenning en begrip. Laat in je communicatie zien dat je écht snapt waar ze mee zitten. Gebruik verhalen, deel ervaringen en wees benaderbaar.

Heldere beloftes, realistische verwachtingen
De meeste ouders hebben al zoveel geprobeerd dat ze allergisch zijn voor loze claims als ‘dé oplossing voor prikkelgevoeligheid!’ of ‘ADHD zonder medicatie binnen zes weken onder controle.’ Eerlijk werkt beter, ‘veel ouders merken dat deze methode rust brengt in huis.’ Dat schept vertrouwen.

De juiste platforms benutten
TikTok en Instagram zijn hotspots voor ouders die snel willen leren over neurodiversiteit. Blogs (op je eigen website), podcasts en lange video’s (YouTube) doen het goed bij ouders die zich echt willen verdiepen. Zoek waar jouw doelgroep zit en pas je content daarop aan.

Gemeenschap bouwen
Veel ouders voelen zich eenzaam in hun zoektocht. Als je een plek biedt waar ze ervaringen kunnen delen – bijvoorbeeld via een Facebookgroep, workshop, bijeenkomst of webinar – bouw je niet alleen een klantenkring op, maar ook een loyale community.

De juiste zoekwoorden
Ouders zoeken niet naar neurodiversiteit, maar eerder naar concrete symptomen, gedragingen of hulpvragen. Dus dingen als ‘natuurlijke behandeling ADHD’, ‘autisme en voeding’, ‘prikkelgevoeligheid verminderen’, ‘ontspanning autisme’, ‘tics verminderen’. Verwerk deze in je webteksten.

is gek. Op woorden, knutselen, spelletjes doen en reclame. Onder de naam 2x woordwaarde werkt ze als tekstschrijver en conceptontwikkelaar. In het Vakblad geeft ze tips over marketing.

Laat een reactie achter