Beter slapen in het ziekenhuis

27 Mar, 2024

Voor veel ziekenhuispatiënten is het hebben van een goede nachtrust lastig. Dit heeft een negatieve invloed op herstel en revalidatie. Vaak wordt voor hen slaapmedicatie ingezet, maar dat is niet altijd wenselijk omdat het de slaapkwaliteit niet verbetert.
In de zoektocht naar niet-farmacologische alternatieven, lijken verschillende therapievormen mogelijkheden te bieden, waaronder ook complementaire. Zo blijkt uit een recente meta-analyse van 18 individuele studies met in totaal 1700 studiedeelnemers. Deze meta-analyse betrof specifiek hartchirurgiepatiënten. Door postoperatieve pijn en angst hebben zij vaak na hun operatie moeite met in slaap vallen en doorslapen.
Een merkbare verbetering in slaapkwaliteit werd gevonden voor cognitieve gedragstherapie, ontspanningstechnieken, lichaamsbeweging, massage, acupressuur, aromatherapie, muziek en het gebruik van een oogmasker en oordopjes. Pijnintensiteit werd verminderd met cognitieve gedragstherapie, ontspanningstechnieken, massage, muziek en het oogmasker. Angst verbeterde met lichaamsbeweging en muziek.

Hoewel meer onderzoek nodig is – ook naar nog niet onderzochte therapiemogelijkheden – geeft dit onderzoek aanwijzingen voor alternatieven voor slaapmedicatie. Het is belangrijk patiënten en zorgverleners beter te informeren over het gebruik van dergelijke interventies om de slaap te verbeteren.

Bronvermelding:
Soh, P.Q.P., Wong, W.H.T., Roy, T., & Tam, W.W.S. (2024). Effectiveness of non-pharmacological interventions in improving sleep quality after cardiac surgery: A systematic review and meta-analysis. Journal of clinical nursing, 10.1111/jocn.17115. Advance online publication.