Gevoelsbewust bewegen

21 Dec, 2016

Door: Geeske Lanting

Liggen, zitten, staan en lopen, krijgen dankzij gevoelsbewust bewegen een andere dimensie. Nieuw is het niet en het is al helemaal geen ‘methode’. Het is volgens fysiotherapeut Denise Bloemen (81) juist heel ‘oer’ maar we zijn het verleerd. Dankzij haar eigen klachten vond ze langzaam de weg naar het bewegen vanuit het skelet met een innerlijk krachtcentrum als bron. Haar Tao-collega en sidekick Inge Maassen stimuleerde haar om haar kennis over te dragen in een cursus, een boekje en een opleiding. Lastig, want hoe verwoord je iets wat je slechts kunt voelen? ‘Ik reik alleen aan, aan jou om in jezelf te gaan zoeken, voelen en spelen.’

Tijgers doen het, baby’s doen het en ook de in de krijgskunst getrainde Chinezen kunnen het: dat wat Denise Bloemen gevoelsbewust bewegen noemt. Denise: ‘Kijk maar naar zo’n tijger als hij loopt. Je ziet dat hij in zijn bewegingen al zijn spieren ontspant en zijn gewrichten openmaakt. Zijn skelet schuift als het ware binnen de spieren en banden. Iedere keer als hij de grond raakt, ontvangt moeder aarde hem en geeft hem de energie mee die je prachtig door zijn hele lijf ziet gaan. De wervelkolom opent zich helemaal en de tijger zelf doet eigenlijk niets behalve loslaten. Deze wijze van bewegen zit in ons allen. Het is echt ‘oer’, maar we zijn het verleerd.

Meer informatie: www.healingdao.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 35 in het VNGK 6/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.