Harten openen over de hele wereld

04 Dec, 2015

Door: Els Smits

Craniosacraal therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is ontspanning te creëren in het craniosacrale systeem en het bindweefsel met behulp van zachte technieken. Annick Smit-Pino – van oorsprong fysiotherapeut en vervolgens werkzaam in het bedrijfsleven – kwam ermee in aanraking, toen ze gevraagd werd leiding te komen geven aan het Upledger instituut. Als studenten in haar kantoortje in Doorn langskwamen, merkte ze vaak dat er van alles bij ze was losgemaakt en ze geraakt waren gedurende zo’n lesdag. Nieuwsgierig en ook wel geïntrigeerd besloot ze de opleiding zelf te gaan doen.

John Upledger, een Amerikaanse arts/osteopaat, ontwikkelde de craniosacraal therapie en leidde een aantal mensen op die de therapie en de opleiding naar Europa brachten. Het Upledger instituut ontwikkelde zich zo in de vorm van autonome Upledger-instituten in verschillende landen, met het moederbedrijf in Amerika. In de rust van haar praktijkruimte in Wassenaar, vertelt Annick Smit-Pino, over de therapie en de filosofie erachter. ‘Craniosacraal therapie is een lichaamsgerichte therapie, een bindweefseltherapie. Het bindweefsel verbindt alles in het lichaam met elkaar en slaat spanning en pijn op. Een deel daarvan is fysiek en een deel emotioneel. Dat kan 99% fysiek en 1% emotioneel zijn, maar ook andersom en alle gradaties die ertussen zitten.

 

Meer informatie: www.debinnenkomst.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 55 in het VNGK 1/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.