De eenvoud van ayurveda

20 Apr, 2020

Door Luise-Anna Kroon

De schoonheid van ayurveda zit ‘m, voor ayurvedisch therapeut Jeannette de Snoo, vooral in de eenvoud: ‘Bij ayurveda gaat het om inzicht: gezond zijn, gezond worden en gezond blijven zodat je het optimale uit het leven kunt halen. Ayurveda betekent letterlijk ‘kennis van het leven’. Als je de eigenschappen van je eigen ‘constitutietype’ leert kennen, ben je veel beter in staat om de signalen die je lichaam geeft te begrijpen.’

Het feit dat ayurveda op haar pad is gekomen, is een van de mooiste dingen die haar is overkomen in haar leven, vertelt Jeannette. ‘Toen ik zestien jaar geleden een collega enthousiast hoorde vertellen over een retraite in een ayurvedisch centrum in Sri Lanka, dacht ik: ‘Dat wil ook!’. Een paar maanden later zat ik daar. De consulten, behandelingen, lezingen en de ayurvedische maaltijden: het pakte me meteen. Alles voelde zo logisch. Bij thuiskomst heb ik me direct ingeschreven voor de opleiding Ayurvedic Practitioner bij het European Institute for Scientific Research on Ayurveda in Den Haag. Inmiddels ben ik twaalf jaar praktiserend ayurvedisch therapeut en geef ik voeding- en leefstijlconsulten en ayurvedische behandelingen in mijn praktijk in Zwijndrecht.
Wat mij zo aanspreekt in ayurveda is dat het niet alleen een geneeswijze is, maar ook een manier om anders naar het leven te kijken. Ik vind het belangrijk om deze kennis te delen. Het zou mooi zijn als meer mensen zich (meer) bewust worden van de resultaten van hun eet- en leefgewoontes, zodat ziektes kunnen worden voorkomen.

Iedereen wordt geboren met een unieke samenstelling van de drie dosha’s (bio-energetische krachten): vata, pitta en kapha. Dit wordt ook wel je geboorteconstitutie genoemd. Je kunt bijvoorbeeld een pitta-type zijn met een beetje vata of kapha. In totaal zijn er tien hoofdcombinaties mogelijk. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat de dosha’s in natuurlijk evenwicht zijn. Wanneer deze blauwdruk door je manier van leven wordt verstoord, raak je uit balans. Zo’n disbalans kan op de langere termijn leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Ayurveda is erop gericht om de balans tussen de drie bio-energetische krachten te herstellen.

Meer informatie: www.ayurveda-samanalaya.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 58 in het VNIG 3/20. Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Een belangrijk uitgangspunt van de natuurgeneeskunde is dat elke mens, dus ook elke natuurgeneeskundige, uniek is. Wat kunnen wij van elkaar leren om te inspireren en te reflecteren op eigen handelen? Journaliste Luise-Anna Kroon gaat voor de rubriek casuïstiek in gesprek met behandelaars en cliënten.

Laat een reactie achter