Dromen analyseren

10 Jun, 2016

Door: Luise-Anna Kroon

We dromen allemaal zo’n vier tot vijf keer per nacht. De meeste dromen vergeten we, maar sommige blijven ons bij. Deze dromen bevatten boodschappen en hebben ons iets te zeggen. Niet voor niets noemde de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Jung (1875-1961) dromen ‘de brieven van de ziel’. Ze geven ons inzicht in ideeën, gedachten en gevoelens die diep in ons onderbewustzijn leven.

Als integratief psychotherapeute maakt Monique de Heij in haar praktijk gebruik van verschillende therapierichtingen, waaronder analytische therapie/Jungiaanse diepte-analyse: ‘Juist in onze dromen beschikken we over een verbazingwekkend geheugen en een enorme creativiteit. Via dromen, sprookjes, mythen, analytische tekentherapie en gesprekstherapie help ik hulpvragers om contact te maken met de dynamiek van hun onbewuste. Ik leer hen om verbinding te maken tussen bewuste en onbewuste drijfveren. Deze bewustwording maakt dat zij meer invloed krijgen op hun handelen, gedachten en gevoelens.’

Lees het gehele artikel vanaf pagina 35 in het VNGK 4/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Een belangrijk uitgangspunt van de natuurgeneeskunde is dat elke mens, dus ook elke natuurgeneeskundige, uniek is. Wat kunnen wij van elkaar leren om te inspireren en te reflecteren op eigen handelen? Journaliste Luise-Anna Kroon gaat voor de rubriek casuïstiek in gesprek met behandelaars en cliënten.

Laat een reactie achter