Gerichte darmtherapie bij colitis ulcerosa

17 Apr, 2024

Door Sarah Roozendaal

Inleiding
Inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, komen veel voor. In Nederland zijn circa 90.000 mensen hiermee gediagnosticeerd. Ze kenmerken zich onder andere door buikpijn, een wisselend ontlastingspatroon, mogelijk gepaard met bloed en/of slijm bij de ontlasting, verhoogde ontstekingswaarden in het bloed en de feces, en ontstekingsplekken op het darmslijmvlies. Bij de ziekte van Crohn zitten de ontstekingen of zweren (fistels) in de dunne, dikke of endeldarm. Bij colitis ulcerosa is het slijmvlies van de dikke darm gedeeltelijk ontstoken. Door de chronische ontstekingen veroorzaken deze ziekten vaak vermoeidheid en kunnen ze een grote impact op kwaliteit van leven hebben.1

Presentatie van de casus
Een vrouw van 69 jaar is onlangs gediagnosticeerd met colitis ulcerosa (CU) wanneer zij mij benadert. Ze neemt op dat moment reguliere medicatie op advies van haar MDL-specialist, maar omdat zij hier onwel van wordt, zoekt zij complementaire ondersteuning om met voeding haar darmontstekingen te verbeteren.

Bij de intake vertelt ze dat zij een zware antibioticakuur heeft gehad naar aanleiding van een ongeval, waarna haar ontlasting dunner is geworden en bloed en slijm bevat. Op verwijzing van de huisarts is zij in het ziekenhuis onderzocht. Een coloscopie toonde aan dat er mucosa-inflammatie in de dikke darm aanwezig was. Daarnaast had zij een verhoogde CRP-waarde van 150 (normaal <10mg/l) en calprotectine van 2220 (normaal <500). Hierna werd ontstekingsremmende corticosteroïdenmedicatie gestart op advies van de MDL-specialist: een kuur van een aantal weken van de beclometason-zetpil en een mesalazine-sachet voor onbepaalde tijd. Beide worden dagelijks ingenomen.
Echter, de mesalazine-sachets geven haar buikkrampen, misselijkheid en meerdere keren per dag en nacht diarree, waardoor zij zich continu onwel en vermoeid voelt. Zij heeft dit aangegeven aan haar specialist, maar ze krijgt geen alternatieve oplossing aangeboden. Zodoende gaat ze zelf op zoek naar een complementaire behandeling en stopt op eigen initiatief met de mesalazine nadat ze het een aantal weken heeft gebruikt. Hierna stoppen de klachten van misselijkheid, veelvuldig diarree en buikkrampen, maar ze heeft nog last van rectaal bloedverlies.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 36 in het VNIG 3/24.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Federatie Medisch Specialisten. (z.d). Richtlijn Inflammatoire darmziekten volwassenen. Richtlijnendatabase. Geraadpleegd op 4 maart 2024, van richtlijnendatabase.nl/richtlijn/inflammatoire_darmziekten_volwassenen/startpagina_-_inflammatoire_darmziekten
2. Chen, J. & Vitetta, L. (2020). The Role of Butyrate in Attenuating Pathobiont-Induced Hyperinflammation. Immune Network, 20(2): e15.
3. Larsen, J.M. (2017). The immune response to Prevotella bacteria in chronic inflammatory disease. Immunology, 151(4): 363-374.
4. Joseph Katzinger, N.D. (2020). Biomarkers for stool analysis. Textbook of Natural Medicine (Fifth edition).
5. Pagnini, C., Corleto, V.D., Martorelli, M. & et al. (2018). Mucosal adhesion and anti-inflammatory effects of Lactobacillus rhamnosus GG in the human colonic mucosa: A proof-of-concept study. World J Gastroenterol, 24(41): 4652-4662.
6. Fang-Shu, C., Pan, D. & et al. (2020). Probiotic mixture VSL#3: An overview of basic and clinical studies in chronic diseases. World J Clin Cases, 8(8): 1361-1384.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter