Kwaliteit van voeding doet ertoe

22 Oct, 2018

Door: Luise-Anna Kroon

Voeding speelt een belangrijke rol bij gezond worden én blijven. Als het aan Karen van der Zijden ligt, krijgt de diëtist, als specialist op het gebied van voeding, daarom een prominentere plek binnen de gezondheidszorg.

Volgens de Maag Lever Darm Stichting telt Nederland twee miljoen buikpatiënten. Dit aantal lijkt alleen maar toe te nemen, en dat is ook de ervaring van Voed-je-gezond diëtist en orthomoleculair therapeut Karen van der Zijden. ‘Maag- en darmklachten passen helaas bij deze tijd. Alles moet snel. En een jachtig leven in combinatie met ongezond en gehaast eten kan leiden tot (ernstige) lichamelijke klachten. De basis van een goede gezondheid ligt bij een goed werkend spijsverteringsstelsel. Maar het maagdarmsysteem is zo complex dat de oorzaken van klachten niet altijd makkelijk te achterhalen zijn.’

Hier zit voor Karen tegelijkertijd ook de uitdaging. ‘Toen ik in 2000 startte als diëtist, raakte ik al snel gefascineerd door de kracht van voeding. De opleiding orthomoleculaire geneeskunde, volgens de psychoneuro-immunologie (PNI), gaf mij het stukje verdieping waar ik naar op zoek was. Ik werd bevestigd in mijn ‘weten’ dat de kwaliteit van voeding ertoe doet. Niet alleen om gezond te blijven, maar ook als krachtig hulpmiddel om het lichaam weer in balans te brengen. Pure en onbewerkte voeding is hierbij altijd mijn uitgangspunt. Hoe ik dit praktisch vertaal, verschilt natuurlijk van cliënt tot cliënt, afhankelijk van hun hulpvraag. Zo kan een cliënt bijvoorbeeld baat hebben bij advies over voeding of de toepassing van specifieke voedseleliminaties bij (verdenking op) overgevoeligheden of bij een aanvullend diagnostisch bloed- of ontlastingsonderzoek. Ik geef ook advies over voedingssuppletie en/of suppletie ter herstel van de darmflora.

Meer informatie: www.karenvanderzijden.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 48 in het VNIG 6/18. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Een belangrijk uitgangspunt van de natuurgeneeskunde is dat elke mens, dus ook elke natuurgeneeskundige, uniek is. Wat kunnen wij van elkaar leren om te inspireren en te reflecteren op eigen handelen? Journaliste Luise-Anna Kroon gaat voor de rubriek casuïstiek in gesprek met behandelaars en cliënten.

Laat een reactie achter