Pijn…een kaakprobleem?!

05 Dec, 2023

Door Cindy Jane van Grinsven

Inleiding
Er zijn veel mensen met pijnklachten, vaak chronisch of zodanig dat het hun leven negatief beïnvloedt. Pijnpatiënten slikken daar meestal structureel pijnstilling voor. Volgens cijfers van het CBS uit 2021 gaf twaalf procent van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder aan dat ze door pijn werden gehinderd bij hun normale werkzaamheden.1 Van de mensen met hinder door pijn kreeg bijna 23 procent opioïden verstrekt.
Een oplossing die minder belastend is dan medicijnen is de van oorsprong Australische Neuro Structural Integration Technique (NST), een op basis van onder andere Dorn-, Bowen- en craniosacraaltherapie ontwikkelde methode. Deze wordt uitgeoefend door met de vingers een zachte variabele druk te geven in een bepaalde volgorde op de wervelkolom, de buik, ledematen en de schedel.2 Door kinesiologische testen, tezamen met informatie uit de anamnese en voorgeschiedenis, kan de oorsprong van sommige pijnklachten worden geduid naar de kaak. NST kan ook worden ingezet bij andere zenuwgerelateerde problemen, maar in deze casus gaat het specifiek om pijn die voortkomt uit een scheefstand van de kaak. NST is geen massage, chiropractie of acupressuur, maar eerder een methode om lichaamsreflexen te stimuleren.3 NST gaat ervan uit dat in zeer veel gevallen het lichaam zichzelf kan herstellen. Dit zelfherstellend vermogen is constant actief. Maar door de enorme hoeveelheid prikkels die de hersenen te verwerken krijgen, komt het regelmatig voor dat er een storing in de 'communicatie' plaatsvindt, met als gevolg dat spontaan herstel uitblijft. NST geeft aan het lichaam weer het signaal om tot herstel over te gaan. Met het prikkelen van de fasciae wordt niet alleen een lokale reactie bereikt, maar vindt ook verandering in corresponderende plaatsen in het lichaam plaats.3

Lees het gehele artikel vanaf pagina 32 in het VNIG 1/24.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Utrecht, R. (2022, 2 augustus). Ruim 1 op de 10 gehinderd door pijn bij normale werkzaamheden. Hollandse Hoogte. Geraadpleegd op 9 oktober 2023.
2. Nixon-Livy M. (2001). NST Spinal Integration: Osteopathy for the new millennium. Edi-ermes. ISBN 9788870517194
3. Mercola, J. (2001). A Powerful Technique for Maximizing Optimal Health: Neurostructural Therapy (NST). Townsend Letter for Doctors and Patients, (215), 98-98.
4. Scognamiglio, R.M., et al (z.d.) Integrated Psychosomatic therapy for patients suffering chronic pain. Ospedali Riunity Di Bergamo. Geraadpleegd op 9 oktober.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter