Reflexzonetherapie bij stuitligging
24 Apr, 2025
Door Kitty de Bruyn
Inleiding
Bij 30 weken ligt ongeveer 25 procent van de ongeboren baby’s nog in stuit. Bij 85 procent daarvan is er geen directe oorzaak aan te wijzen. Meestal draait de baby voor de 32ste week van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden om zich voor te bereiden op de bevalling. Bij ongeveer 3 tot 4 procent ligt bij 36 weken de baby nog in stuit. Wanneer dit het geval is, stelt de verloskundige voor om het kindje handmatig te helpen draaien. Dit wordt een versie genoemd. Als de versie niet lukt, wordt er vaak een keuze gemaakt tussen een keizersnede of toch natuurlijk te bevallen (stuitbevalling). Deze casus laat zien dat er eerst nog geprobeerd kan worden het kindje met reflexzonetherapie zelf te laten draaien. Reflexzonetherapie is een effectieve methode om het kindje via de voeten van de moeder te stimuleren zelf te draaien. Deze methode is veilig en zorgt ervoor dat de kans op terugdraaien geminimaliseerd wordt.
Het belang van draaien van de baby is om de risico’s van een stuitbevalling zoveel mogelijk uit te sluiten. Een mogelijk risico is zuurstofgebrek voor de baby bij een uitdrijving, die door complicaties langer kan duren. Een keuze hiervoor zal op individuele basis plaatsvinden in overleg met de verloskundige en/of gynaecoloog.
Presentatie van de casus
Een vrouw van 32 jaar is 34 weken zwanger van haar tweede kindje. Door verminderde beweging in de buik, heeft zij een echo laten maken. Hieruit blijkt dat haar kindje in stuit ligt. Dit zorgt voor vragen zoals hoe gaat m’n bevalling er nu uitzien? Kan ik wel bevallen zoals ik in gedachte had? En wat als het kindje niet draait? Wordt het dan een keizersnede? Moeder is ongerust maar weet niet goed wat te doen. Ze besluit naar een massagetherapeute te gaan die gespecialiseerd is in het masseren van zwangere dames. Door haar wordt zij gewezen op de mogelijkheid van reflexzonetherapie. De massagetherapeut heeft zelf profijt gehad van een dergelijke behandeling bij de stuitligging van haar dochter. Na overleg met de verloskundige, krijgt de moeder een doorverwijzing naar mij, omdat ik als reflexzonetherapeute gespecialiseerd ben in zwangerschapsklachten.
Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in VNIG 3/25.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding:
1. Hamidzadeh, A., Tavakol, Z., Maleki ,M., Kolahdozan, S., Khosravi ,A., Kiani, M., & Vaismoradi, M. (2022). Effect of acupressure at the BL67 spot on the spontaneous rotation of fetus with breech presentation: A randomized controlled trial. Explore (NY)., 18(5): p.567-572.
2. Verloskundig samenwerkingsverband Rotterdam-Zuid. (z.d.) Protocol Uitwendige Versie bij Stuit-of Dwarsligging. Geraadpleegd op 22 januari 2025, van www.vsvrotterdamzuid.nl/Protocol-uitwendige-Versie