Reflexzonetherapie bij trigeminus neuralgie

22 Aug, 2023

Door Diana van der Meer-van Goozen

Inleiding
Trigeminusneuralgie is een vorm van aangezichtspijn waarbij patiënten last hebben van aanvalsgewijze, hevige pijnscheuten in het aangezicht, vaak zonder bekende oorzaak. De geprikkelde zenuw heet nervus trigeminus ontspringt uit de hersenstam en loopt over de schedelbasis. Een hersentumor of multiple sclerose kan een oorzaak zijn.2 De diagnose trigeminusneuralgie wordt jaarlijks in Nederland zo’n 2000 keer gesteld.3 Het gezicht aanraken, koude wind of tandenpoetsen kunnen een aanval uitlokken. De behandeling bestaat uit het geven van anti-epileptica Als laatste redmiddel kan de zenuwknoop geblokkeerd worden, door het inspuiten van een verdovende, pijnstillende vloeistof, maar dit werkt niet altijd effectief.

Presentatie van de casus
Een levenslustige vrouw van 65 jaar komt in mijn praktijk met de vraag of ik misschien iets tegen trigeminusneuralgie kan doen. Sinds vier jaar heeft zij zo’n vier keer per jaar een aanval, die door een neuroloog gediagnostiseerd is als aangezichtspijn. Ze is allergisch voor anti-epileptica. Als een aanval begint voelt het aan als een aangeraakte blauwe plek, die zich altijd aan de rechterkant boven op het hoofd bevindt. Het is niet duidelijk wat bij haar een trigger kan zijn. Voordat een aanval doorbreekt is het gevoel veelal altijd sluimerend aanwezig. Zet de aanval door dan voelt dat alsof er een mes gestoken wordt in de voorkant van haar oog, wat een dag tot een week kan duren. Er is niets te zien aan de huid of het oog, maar na afloop van de aanval voelt ook de huid rondom het oog en op de wang aan als een grote blauwe plek.
De cliënt is bekend met migraine. Sinds een zware hersenschudding op achtjarige leeftijd heeft ze veel last van hoofdpijn. Op dertienjarige leeftijd kwam met de menstruaties ook de migraine. Na de overgang en het verwijderen van de baarmoeder is de migraine gebleven. Ze reageert sterk op wijn en op onregelmatigheid in het eet- en slaappatroon. Als ze in mijn praktijk komt, is ze net herstellende van een netvliesloslating in het rechteroog. Ze heeft vaak migraine en de aangezichtspijn is altijd sluimerend aanwezig.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 36 in het VNIG 5/23.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Opleidingsinstituut Total Health te Breda (2018). Protocol reflexologie hoofdzones. Eerste studiejaar, hoofdstuk hoofdzones.
2. NVVN: Nederlandse vereniging voor neurochirurgie. (2019). Trigeminusneuralgie-aangezichtspijn. Geraadpleegd op 23 mei 2023 www.nvvn.org/patienteninfo/schedel-en-hersenen/trigeminusneuralgie-aangezichtspijn
3. Douwes E. (2019). Trigeminusneuralgie — Symptomen & Behandeling. Simpto.nl geraadpleegd op 23 mei 2023 via: www.simpto.nl/diagnose/trigeminusneuralgie
4. Cai DC, Chen CY, Lo TY. Foot Reflexology: Recent Research Trends and Prospects. Healthcare (Basel). 2022 Dec 20;11(1):9.
5. Yin Z, Wang F, Sun M, Zhao L, Liang F. Acupuncture Methods for Primary Trigeminal Neuralgia: A Systematic Review and Network Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Evid Based Complement Alternat Med. 2022 Feb 21;2022:3178154.
6. Vas L, Phanse S, Pawar KS, Pai R, Pattnaik M. Ultrasound-guided dry needling of masticatory muscles in trigeminal neuralgia - A case series of 35 patients. J Postgrad Med. 2023 Jan-Mar;69(1):11-20.
7. de Laat K. Doorbraak in onderzoek naar reflexzonetherapie? maart/april 2022; Vakblad Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg: p 32-37.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter