Voeding als medicijn

20 Feb, 2018

Door: Luise-Anna Kroon

Gezond eten is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar wat is precies gezonde voeding? Een vraag waarop natuurdiëtist Tanja Visser ook niet een-twee-drie een antwoord heeft. ‘Want wat voor jou gezond is, is voor iemand anders misschien wel heel erg ongezond. En andersom. Als natuurdiëtist ga ik daarom uit van een complementaire, holistische benadering: voedingsstoffen zijn pas gezond als ze zijn afgestemd op jouw stofwisseling én conditie.’

Dieren weten instinctief welke voedingsmiddelen gezond voor hen zijn. Een hond die buikpijn heeft, gaat gras eten en olifanten leggen soms honderden kilometers af, op zoek naar de juiste zouten en mineralen. Helaas zijn wij, mensen, dit natuurlijke instinct door de eeuwen heen kwijtgeraakt. Met alle gevolgen van dien. Wanneer we hoofdpijn hebben, grijpen we onmiddellijk naar onze medicijnkast. We zijn vergeten dat goede voeding ook een medicijn kan zijn.

In haar praktijk komt natuurdiëtist Tanja Visser de meest uiteenlopende klachten tegen: levergerelateerd, hormonaal, maag- en darmproblemen en alles wat daartussen zit. ‘In de natuurdiëtetiek wordt voeding als een medicijn (een ‘nutricijn’) gezien’, legt Tanja uit. ‘Wanneer je je goed voedt, versterk je je natuurlijk, zelfgenezend vermogen om gezond te worden en/of te blijven. Wat gezond voor jou is, hangt af van je leefomstandigheden, eetgewoonten, constitutie (stofwisseling), conditie, klachten, medicijngebruik en emotionele, geestelijke en spirituele gesteldheid. Je goed voeden, is eten naar je eigen natuur. Tijdens een behandeling kijk ik daarom niet alleen naar wat je eet, maar ook wat je ervan opneemt en hoe het lichaam de voeding verwerkt. Wanneer ik dit in kaart heb gebracht, kan ik adviezen geven over hoe je je gezondheid zo optimaal mogelijk kunt ondersteunen.

Zolang ik me kan herinneren, ben ik al met natuur en voeding bezig. Als studente Voeding en Diëtetiek werkte ik in de weekenden in een natuurwinkel. Al die verhalen in de winkel over de geneeskrachtige werking van kruiden en voeding vond ik ontzettend interessant. Na mijn studie heb ik mij daarom met volle overgave gestort op de orthomoleculaire, traditionele Chinese en ayurvedische voedingsleer. Inmiddels werk ik ruim vijfentwintig jaar als natuurdiëtist, geef ik gastcolleges, ben ik redactielid van Natuur Diëtisten Nederland en schrijf ik brochures en boeken over gezondheid en voeding.

Meer informatie: www.dieetcare.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 56 in VNIG 2/18. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Een belangrijk uitgangspunt van de natuurgeneeskunde is dat elke mens, dus ook elke natuurgeneeskundige, uniek is. Wat kunnen wij van elkaar leren om te inspireren en te reflecteren op eigen handelen? Journaliste Luise-Anna Kroon gaat voor de rubriek casuïstiek in gesprek met behandelaars en cliënten.

Laat een reactie achter