Voetreflexmassage bij posttraumatische dystrofie

19 Apr, 2023

Door Karine de Laat

Posttraumatische dystrofie (PTD) is een aandoening waarbij een eenvoudige fractuur of verwonding ernstige klachten veroorzaakt. Volgens schattingen komen er per jaar 8000 nieuwe gevallen in Nederland bij.1 PTD staat ook bekend als Complex Regionaal Pijn Syndroom of Sudeck’s syndroom. Door het chronische karakter en de motorische handicap vormen patiënten met posttraumatische dystrofie een belangrijk deel van de populatie patiënten met langdurige pijn. De pijn is veelal continu en moeilijk behandelbaar, standaardbehandeling bestaat vooral uit pijnmedicatie.2 Mobilisatie en fysiotherapie kunnen leiden tot pijnreductie en beter functioneren.2 Deze casusbeschrijving illustreert dat een combinatie van voetreflextherapie en oefeningen ook effectief kan zijn bij het herwinnen van motorische functie.

Presentatie van de casus

Een vrouw van 61 jaar komt bij mij nadat ze is geopereerd aan haar rechterkaak, gevolgd door radiotherapie, vanwege kanker. Na de operatie kon ze niet praten en was haar zicht ernstig beperkt. Ze heeft veel pijn aan haar kaak en vaak hoofdpijn boven het oor. Daarvoor neemt ze 4x per dag 2 paracetamol. Ze loopt met stok. Door een tekenbeet ontwikkelde ze twintig jaar geleden posttraumatische dystrofie in het linkerbeen. Uit hetzelfde been is kuitbeenbot en huid weggenomen om de kaak te herstellen. Sinds de operatie is de pijn aan het PTD-been toegenomen, de voet is verstijfd in de enkel en de grote teen zit vast. Ook in de rechtervoet is weinig bewegingsruimte. Het litteken, dat van knie tot enkel loopt, is blauw van kleur. Ze heeft een doorligwond aan de linkervoet, onder de hak. De cliënt toont zich optimistisch, maar is boos vanwege de werksituatie. Ze wil meer rust en kracht ervaren om het gesprek aan te gaan op haar werk.
De eerste stap in de behandeling is rust brengen. Ik zet een oormagneetje op reflexpunt shen men voor pijnverlichting en rust, dat werkt op lichaam en geest. Daarnaast gebruik ik ontspannende grepen en reflexpunten op de voet. De voetreflexmassage van 45 minuten bestaat uit zachte grepen om het zenuwstelsel tot rust te brengen en de cliënt te laten ontspannen.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 46 in het VNIG 3/23.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Dystonie Vereniging. Posttraumatische dystrofie. Geraadpleegd op 10 maart 2023 via www.dystonievereniging.nl/dystonie/publicaties-artikelen/publicaties-posttraumatische-dystrofie
2. Vecht J. Behandeling van posttraumatische dystrofie. Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1620-2.
3. Golden Feet, Alkenen, Belgie 12 en 13 maart 2018. Introduction to Reflexotherapy of the feet, door Hanne Marquardt.
4. Wang, W.L., et al. Effect of Foot Reflexology Intervention on Depression, Anxiety, and Sleep Quality in Adults: A Meta-Analysis and Metaregression of Randomized Controlled Trials. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Sep 15;2020:2654353.
5. Özdelikara A., Tan, M. The effect of reflexology on the quality of life with breast cancer patients. Complement Ther Clin Pract. 2017. Nov;29:122-129.
6. Mood V. Reflexology and Reflex Sympathetic Dystrophy Syndrome. Published on the internet by Academy of Ancient Reflexology.
7. Ek W, van Gijn JC. Een wonderbaarlijke genezing, Macedonische therapie succesvol bij posttraumatische dystrofie. Medisch Contact, 10 maart 2004.
8. Dietz F.R. and Compton S.P. Outcomes of a Simple Treatment for Complex Regional Pain Syndrome Type I in Children. Iowa Orthop J 2015;35:175-80.
9. Whatley, J. et al. Reflexology: Exploring the mechanisms of action. Complementary Therapies in Clinical Practice 48 (2022) 101606.
10. van der Kolk B. (2015). The Body Keeps the Score, Brain Mind and Body in The Healing of Trauma. London: Penguin Books.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter