Balans tussen de elementen

27 Jun, 2023

Door Marieke Lebbink

Binnen mijn praktijk werk ik met name vanuit de ayurvedische elementenleer. Vanuit deze leer kun je mensen grofweg indelen in vuur, water, lucht en aardetypen. Ieder element heeft z'n eigen kwaliteiten en een goede balans tussen de verschillende elementen draagt bij aan het zelfherstellend vermogen. Voor menigeen, inclusief mijzelf, is het element aarde een uitdaging. Gelukkig kun je dit middels voeding en leefstijl ondersteunen.

Ikzelf ben een lucht- en vuurtype en aarden is voor mij de grootste uitdaging. Ik zit al snel in mijn hoofd, waar het borrelt van nieuwe ideeën. Mijn nieuwste idee is het ontwikkelen van een onlinetraject voor mensen met een maagverkleining (bariatrie). Het komt voort uit frustratie, omdat deze groep soms beperkt begeleid wordt – voor en na de operatie – wat tot veel maag- en darmklachten kan leiden.

Zo had ik onlangs een vrouw op mijn spreekuur die anderhalf jaar geleden een bariatrie had ondergaan. Ze was wel wat afgevallen, maar niet zoveel als ze had gehoopt. Bij haar domineerde het element water. De kwaliteit die daarbij hoort is voelen, maar dat was juist haar grote uitdaging. Ze was één brok opgekropte emoties en totaal niet geaard. Ze kampte mede daardoor met veel maag- en darmklachten. Ik vond het schokkend te horen dat deze vrouw – met een BMI van veertig – vóór de operatie, slechts één gesprek met een diëtist en psycholoog had gehad. Omdat ze aan de gewichtscriteria van een maagverkleining voldeed, was onderzoek naar andere oplossingen niet nodig. In haar situatie was er alleen aandacht voor het kortetermijneffect na de operatie. Ik was de eerste die dóórvroeg.

Er bleek veel leed onder de oppervlakte te zitten; geen wonder dat ze geen hap meer door haar keel kreeg. Ik heb haar uitgelegd wat de invloed op haar vertering is door spanning op de maag en haar een aantal eenvoudige verteringstips gegeven, zoals de rompdraaiing, zorgen voor regelmaat, een warm ontbijt en gedeeltelijke voedselsplitsing. Er was nog zoveel meer te vertellen over voeding die haar zou balanceren, maar ik voelde dat dit genoeg was voor dit moment. We hebben het bijvoorbeeld niet gehad over aardende voedingsmiddelen bijvoorbeeld groentesoorten die bij en onder de grond groeien, zoals wortel, pompoen en (zoete) aardappel. Ook het belang van een goede samenwerking tussen de organen, door het toepassen van de verschillende smaken (zuur, zoet, bitter, zout) binnen de maaltijd zijn niet besproken.

Ik heb haar doorgestuurd naar een psychotherapeut. Door haar financiële situatie moest ze kiezen met welke begeleiding ze verderging en ze koos terecht voor de psychische. Maar deze ontmoeting had bij mij een zaadje geplant en toen een collega, gespecialiseerd in bariatrie, vroeg om samen een traject te ontwikkelen voor deze doelgroep zei ik direct ja. Hoe mooi zou het zijn als er ook een traject komt om de fysieke en emotionele consequenties van bariatrie te bespreken, zodat mensen een bewustere keuze kunnen maken voor wel of geen maagverkleining!

Om nieuwe ideeën vorm te geven heb ik behoefte aan ruimte en is het belangrijk eerst goed af te stemmen (water), een plan te maken (lucht) en dat vervolgens uit te voeren (aarde). Dat lukt het beste in ons Turkse huis waar alle elementen kloppen en ik creatiever kan zijn. Dus ben ik, samen met mijn collega, op weg naar Turkije. Vliegen brengt me uit balans, maar ik heb ontdekt hoe je in de lucht het beste kunt aarden: door focus aan te brengen en te schrijven, met deze column als resultaat.

is natuur- en darmdiëtist met bijna 30 jaar praktijkervaring. In haar praktijk combineert ze adviezen uit zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde en wil daarin ook graag een brugfunctie vervullen. Tevens is ze co-auteur van het boek Darmehbo.

Laat een reactie achter